Ukončení neschopenky po skončeném zaměstnání a nástup do nové práce

Dobrý den, mám veliký dotaz…

Momentně jsem na neschopence. K 30. 6. 2022 mám podepsanou výpověď (dohodou / podána z mé strany).

Jelikož lékař usoudil, že bych mohla být uschopněna od 4. 7. 2022, tak nevím jak dál pokračovat (nejsem typ člověka, co marodí).

Od nového měsíce  (srpen 2022) mám nastoupit na nové místo, otázka tedy zní, zda se musím hlásit na ÚP, na těch pár dní, kvůli zdravotnímu/sociálnímu pojištění nebo ho mám uhradit ??

Jak se dále postupuje.  Moc děkuji za Vaši odpověď.

Dotaz poslal/a: Nikol, 28.06.2022 11:25
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.06.2022 16:05 napsal/a:

Dobrý den,

Vzhledem k tomu, že se jedná o ukončení pracovního poměru dohodou, tak ten by vám měl skončit tak, jak jste se v zaměstnání domluvila (tj. k 30. 6. 2022).

Následně budete v pracovní neschopnosti po skončeném zaměstnání. I nadále je nárok na nemocenské dávky (resp. je na něj nárok od 15 dne pracovní neschopnosti, do té doby platí nemocenskou zaměstnavatel, který ji po skončení zaměstnání už pochopitelně neplatí). Na tom se ukončením zaměstnání nic nemění.

Během pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání (v době kdy máte nárok na nemocenské dávky), za vás zdravotní pojištění platí stát. Sociální pojištění přímo nikdo neplatí, ale doba se započítává jako náhradní doba důchodového pojištění.

Po ukončení pracovní neschopnosti, se můžete jít zaevidovat na Úřad práce. Pokud splňujete příslušné podmínky, mohla byste mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o skoro celý měsíc, pak by podpora za tuto dobu mohla být i několik tisíc korun (záleží na vašem průměrném čistém výdělku, a důvodu pro ukončení zaměstnání).

Současně by za vás stát platil zdravotní pojištění, a doba evidence na ÚP, by se počítala jako náhradní doba důchodového pojištění.

Nebo na ÚP chodit nemusíte (není to vaše povinnost). Pak si ani nemusíte platit zdravotní pojištění. Povinnost, platit si sama zdravotní pojištění, máte v případě, že za vás zdravotní neplatí nikdo po celý kalendářní měsíc.

Vzhledem k tomu, že minimálně část července, za vás bude platit zdravotní pojištění stát (neschopenka po skončení zaměstnání), pak by vám povinnost platit si sama zdravotní, vznikala až v případě, že byste celý měsíc srpen, nebyla zaměstnaná, a ani na ÚP.

Placení sociálního pojištění není povinné (na rozdíl od zdravotního pojištění). Existuje možnost, platit si dobrovolné důchodové pojištění, na ty cca 4 týdny, to ale v zásadě asi nemá smysl.

Placení dobrovolného důchodového pojištění, dává smysl u lidí, kteří mají těsně před důchodem a chybí jim potřebná doba pojištění (a v některých dalších případech).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď