Ukončení pracovního poměru a nástup na PÚ, nebo raději pracovní neschopnost

Dobrý den, mám se zaměstnavatelem podepsánu dohodou o rozvázání pracovního poměru k 31. 8. 2022. Do 3 dnů se chci registrovat na ÚP.

Jelikož potřebuji jít na neschopenku, nevím kdy jít k lékaři. Musím jít do 7 dnů po ukončení zaměstnání?

V zaměstnání jsem nebyla po 22 letech téměř vůbec nemocná a nyní chci využít čas na léčbu. Budu splňovat podporu v nezaměstnanosti a z čeho se bude počítat nemocnost.

Bude se mi počítat náhradní doba?

Dotaz poslal/a: Jarmila, 29.08.2022 7:18

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.08.2022 19:32 napsal/a:
 

Dobrý den,

Po skončení zaměstnání, můžete mít nárok na nemocenské dávky, pouze v případě, že je pracovní neschopnost zahájena ještě během pracovního poměru (kdy jste účastník nemocenského pojištění), nebo nejpozději v době do 7 kalendářních dní, od ukončení pracovního poměru.

Pokud byste měla neschopenku až později (po uplynutí 7 dní), tak již jako nezaměstnaná nemáte nárok na „placenou neschopenku“.

Pozor také na to, že během prvních 14 dní pracovní neschopnosti, je nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Na tuto „nemocenskou“, je ale nárok jen v době, kdy jste zaměstnaná.

Pokud tedy zahájíte pracovní neschopnost například až 1. 9. 2022, tj. až po ukončení zaměstnání, tak následně prvních 14 dní nemáte nárok na „nemocenskou“. Vzniká vám až nárok na nemocenské dávky od 15 dne.

Jestli je výhodnější podpora v nezaměstnanosti nebo nemocenská, se nedá jednoduše říci.

Při ukončení zaměstnání dohodou, záleží mimo jiné i na důvodu pro ukončení zaměstnání. Pokud je zaměstnání ukončeno bez vážného důvodu (vážné důvody viz. paragraf 5, odstavec c, zákon o zaměstnanosti), pak je podpora v nezaměstnanosti po celou dobu jen 45%.

Výše podpory v nezaměstnanosti se odvíjí od průměrného čistého výdělku, za poslední ukončené kalendářní čtvrtletí. Pokud při ukončení dostanete odstupné (dohodnout se na tom, je možné i u dohody), pak se podpora v nezaměstnanosti vyplácí až později.

Pokud je to například odstupné ve výši trojnásobku měsíčního výdělku, pak první 3 měsíce na ÚP, není vyplácena podpora.

Nemocenské dávky, jsou ve výši 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu. Ten se určuje z hrubé mzdy (vyměřovacího základu), zpravidla z posledních 12 měsíců. Nemocenské dávky se postupně zvyšují Od 31 dne je nemocenská 66% a od 61 dne je to 72%.

Na podporu v nezaměstnanosti, můžete mít nárok 5, 8 nebo 11 měsíců (podle věku). Na nemocenské dávky, může být nárok až 380 dní (od začátku neschopenky), s možností dalšího prodloužení (případně až o 350 dní). Záleží tedy i na tom, jak dlouho budete v pracovní neschopnosti.

Pro konkrétní srovnání, záleží na tom, jaká byla vaše hrubá mzda a kolik vám vychází průměrný čistý výdělek, a na dalších okolnostech. Můžete si to sama spočítat v nějaké kalkulačce na internetu (já tyto údaje neznám).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,