Výše příspěvku na bydlení – zvyšování nájemného

Dobrý den, dcera s vnučkou bydlí v pronajatém bytě a pobírá dávky v hmotné nouzi a příspěvek na bydlení.

V současné době je už situace neúnosná – nájemné se každou chvilku zvedá. Dcera platí za 2+1 13000 nájem včetně inkasa.

Část příspěvku dostává v hotovosti a část ve stravenkách. Jelikož se nájem už podruhé zvyšoval, tak dcera již z dávek není schopná zaplatit nájemné – musí na něj použít i stravenky a tudíž jim na měsíc nezbývá ani existenční minimum. Vnučce je 6 let.

Prosím co dělat? Na úřadu nezohledňují zdražování nájmu (prý na m2 už dostává nejvyšší možnou částku), přitom nájmy se v našem městě pohybují v této výši.

Dotaz poslal/a: Lenka, 28.06.2022 13:42

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.06.2022 16:04 napsal/a:
 

Dobrý den,

Je otázka, které dávky vaše dcera vlastně pobírá. Může mít nárok na příspěvek na bydlení a na příspěvek na živobytí (pokud je osobou ve hmotné nouzi). Dále by mohla mít také nárok na příspěvek na dítě.

V případě, že jí po zaplacení nákladů na bydlení, nezbývá ani životní minimum (i přesto že má příspěvek na bydlení), tak může mít případně nárok i na doplatek na bydlení (jiná dávka než je příspěvek na bydlení).

U příspěvku na bydlení, jsou stanoveny maximální částky – normativní náklady na bydlení. Ty se měnily na začátku roku (od 1. 1. 2022), kdy navíc došlo i k mimořádnému zvýšení.

Normativní náklady na bydlení, se zpravidla mění od začátku roku, a opravdu neumí příliš zohlednit nějaké větší zdražování během roku.

Je možné, že v roce 2022, bude i v průběhu roku schválena nějaká změna – zatím se ale o žádné nejedná (nevím o ní).

U doplatku na bydlení (dávka hmotné nouze) se to má s náklady na bydlení trochu jinak – tam by měl úřad vycházet z místně obvyklého nájemného. Je na to přesná metodika, a pokud to úřadu vychází nějak, tak se s tím nedá nic moc dělat.

Co by se v dohledné době mělo změnit, je životní minimum. Vláda aktuálně schválila zvýšení životního minima. To by se mělo zvýšit o 8,8%, už od začátku července 2022. Tím by se vaší dceři mohly o něco zvýšit vyplácené dávky.

Další věcí, o které se nyní jedná, je speciální tarif na energie (elektřina a plyn), který by měl domácnostem alespoň částečně snížit náklady na bydlení. Tento tarif je zatím v jednání, přesné parametry a termíny nejsou známy, osobně to odhaduji někdy na podzim.

V srpnu 2022, by se měl také vyplácet mimořádný jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě. Jestli budou v dohledné době i nějaké další změny, vám ale neřeknu.

Abych to shrnula. Od července by se mělo zvýšit životní minimum – to se projeví bezprostředně alespoň mírným zvýšením dávek hmotné nouze. Pokud dcera bere jen příspěvek na bydlení a příspěvek na živobytí, pak by se měla na Úřadu práce informovat i na příspěvek na dítě a na doplatek na bydlení.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,