Žádost o příspěvek v nezaměstnanosti a živnostenský list

Dobrý den, pokud bych měla aktivní živnostenský list, ale s měsíčním výdělkem do výše 1/2 minimální mzdy, je možné žádat o příspěvek v nezaměstnanosti?

Nebo je možné být alespoň registrován jako uchazeč o zaměstnání bez finančního příspěvku?

Děkuji, M.

Dotaz poslal/a: Monika, 09.04.2022 16:53

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.04.20222 16:22 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud byste byla vedená na Úřadu práce, a zřídila si živnostenský list (stala se OSVČ), pak by to vedlo k okamžitému ukončení výplaty podpory v nezaměstnanosti, a k vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání z Úřadu práce.

Podobnou změnu, máte povinnosti ihned hlásit na Úřad práce. Zahájením podnikání, vám také vzniká povinnost, platit alespoň minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

Platí to i obráceně. Ve chvíli, kdy jste aktivní podnikatel (živnost není pozastavena), tak vás na Úřadu práce, nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání. A nevzniká tedy ani nárok na podporu.

To jestli, a případné v jaké výši, jsou vaše příjmy z podnikání, zde nehraje žádnou roli. Stačí jen to, že jste OSVČ, a nemůžete být vedena na Úřadu práce.

Viz zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.), paragraf 25, odstavec 1:

§ 25

(1) Uchazečem o zaměstnání může být, pokud tento zákon dále nestanoví jinak, pouze fyzická osoba, která má na území České republiky bydliště a která není

b) osobou samostatně výdělečně činnou; za osobu samostatně výdělečně činnou se považuje fyzická osoba, která se pro účely důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu samostatně výdělečně činnou,

Od data, kdy máte aktivní živnostenský list (jste přihlášena k důchodovému pojištění jako OSVČ), tedy nemůžete být uchazečem o zaměstnání v evidenci UP. Uchazečem se můžete stát až ode dne ukončení/přerušení podnikání.

S podnikáním je to jiné, než když jste vedená na Úřadu práce jako nezaměstnaná, a máte příjem z nějaké brigády na DPČ nebo z jiného zaměstnání, do výše jedné poloviny minimální mzdy (tj. 8100 Kč v roce 2022). U podnikání to nejde nikdy, bez ohledu na výši příjmu.

Pokud byste chtěla být vedena na ÚP, tak je nutné jedině přerušit podnikání – nahlásit to na živnostenský úřad, finanční úřad, na ČSSZ (resp. místní OSSZ) a na zdravotní pojišťovnu.

Teprve poté, můžete jít na ÚP. Tam vás zaevidují, a případně vám může vznikat i nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud jsou splněny příslušné podmínky).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,