Změna trvalého pobytu během neschopenky

Dobrý den, mám dotaz na změnu trvalého pobytu.

Žila jsem v bytě, který mi pronajímala známá, ve kterém mám i trvalý pobyt. Teď během prosince jsem se nastěhovala do nového většího bytu a to v době, kdy jsem měla a stále mám pracovní neschopnost.

Adresu při pracovní neschopnosti mám nahlášenou už na nové adrese, kde už bydlím od poloviny prosince. V bytě, kde jsem žila, mám výpovědní smlouvu k 30. 12. 2021 a novou smlouvu v novém bytě mám od 1. 12. 2021.

Chci se zeptat, jestli je možné si vyřídit změnu trvalého pobytu na nové adrese v době pracovní neschopnosti, nebo musím počkat, až budu mít neschopenku ukončenou?

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lenka, 05.01.2022 13:21

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.01.2022 14:06 napsal/a:
 

Dobrý den,

Adresa vašeho trvalého bydliště, a to že jste nyní v pracovní neschopnosti, spolu nijak nesouvisí. Změnu trvalého pobytu, můžete provést kdykoliv.

Pochopitelně, v době pracovní neschopnosti, tuto změnu můžete vyřizovat jen v době, kdy máte povoleny vycházky.

Změnu trvalého bydliště, je možné provést na městském či obecním úřadu, na oddělení evidence.

Budete potřebovat osobní doklady, přihlašovací lístek k trvalému pobytu (viz například zde) a také platnou nájemní smlouvu na nový byt (kam si budete hlásit nové trvalé bydliště). Souhlas majitele bytu není potřeba. Za změnu TP se platí poplatek 50 Kč.

Změnu TP, je pak nutné nahlásit na řadu míst – jen namátkou: zaměstnavatel, lékař, banka, zdravotní pojišťovna, komerční pojišťovny, … atd. Pokud máte adresu uvedenou i v dokladech (například občanský průkaz), bude potřeba řešit i výměnu dokladů.

Na městský/obecní úřad, byste měla jít jen v době, kdy máte povoleny vycházky, pokud je nemáte povoleny, tak budete muset počkat, až po skončení neschopenky.

Pro samotnou pracovní neschopnost, je podstatná pouze nahlášená adresa, kde se budete zdržovat v době pracovní neschopnosti. Ta může být i jinde, než kde máte trvalé bydliště. Tj. pokud ji máte nahlášenou jinde, tak se změnou TP nic nemění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,