Zvýšení rodičovského příspěvku nad 10 000 Kč měsíčně

Dobrý den, manželka bude od ledna 2022, pobírat rodičovský příspěvek 10 000 Kč.

My jsme chtěli navýšit měsíční splátky. Na úřadu práce nám řekly ano, musím donést od sociálky denní vyměřovací základ.

Na sociálce mě to paní odmítla napsat, protože já nejsem účastník na nemocenském pojištění.

Chtěl bych vás zeptat – co mam dělat??

Dotaz poslal/a: Bardal, 20.01.2022 13:00

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.01.2022 10:40 napsal/a:
 

Dobrý den,

Každý, kdo má nárok na rodičovský příspěvek, si může zvolit měsíční částku až do 10 000 Kč měsíčně. Měsíční částka může být zvolena i nižší – záleží na tom, po jakou dobu chcete rodičovský příspěvek dostávat.

Vyšší částku, nad 10 000 Kč, si může zvolit pouze žena, která měla nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství). Nebo pokud žena neměla nárok na mateřskou (není u ní možné stanovit vyměřovací základ), nebo ji případně měla jen nízkou, pak je možné vyšší částku zvolit na základě příjmu otce dítěte.

K tomu, aby mohla být zvolena vyšší měsíční částka než 10 000 Kč, tak je nutné v žádosti o RP, doložit příjem otce dítěte (vyměřovací základ).

Pokud jste nebyl v době narození dítěte zaměstnaný (v zaměstnání, kde by vám vznikala účast na nemocenském pojištění), pak není možné stanovit vyměřovací základ. A není tedy možné zvolit vyšší měsíční částku, než 10 000 Kč.

S tím, už se nedá nic udělat. Rozhodující je stav, k datu narození dítěte. Pokud jste v té době nepracoval, pak vám na sociálce nemohou vystavit potvrzení, které po vás chce Úřad práce. Zpětně to už nijak nezměníte.

Účast na nemocenském pojištění, vzniká zaměstnancům v pracovním nebo služebním poměru. Nebo i při práci na dohodu DPP, pokud je příjem nad 10 000 Kč měsíčně. Nebo i u práce na DPČ, pokud je sjednán příjem od 3500 Kč. Podnikatelům (OSVČ) vzniká účast na nemocenském pojištění, pokud si platí dobrovolné nemocenské pojištění (aktuálně je to 147 Kč měsíčně).

Pokud jste byl ale v době narození dítěte nezaměstnaný, v invalidním důchodu, nebo prostě obecně nespadal do žádné z výše vedených skupin zaměstnanec/podnikatel, pak jste nebyl účastníkem nemocenského pojištění a není možnost zvolit vyšší rodičovský příspěvek.

Viz zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb., paragraf 30, odstavec 3:

(3) Rodič volí výši rodičovského příspěvku do částky 

a) nepřevyšující 10 000 Kč měsíčně,

b) převyšující 10 000 Kč měsíčně, jestliže lze aspoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 10 000 Kč, s tím, že zvolená výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu měsíčně; při stanovení výše rodičovského příspěvku se vychází z toho denního vyměřovacího základu rodiče, který je k žádosti o rodičovský příspěvek rodičem doložen; jsou-li doloženy denní vyměřovací základy obou rodičů, vychází se z toho, který je vyšší, nebo

c) 1,5násobku částek uvedených v písmenu a) nebo b) v případě péče o vícerčata, nejvýše však do výše 1,5násobku 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu měsíčně.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,