Daňový bonus, daňové zvýhodnění na děti – příjem pro sociální dávky (příspěvek na bydlení, přídavky na dítě)

Dobrý den, požádala jsem prvně o příspěvek na bydlení a přídavky ne děti. Já jsem na mateřské dovolené, partner pracuje na klasický pracovní poměr.

Partner uplatňuje daňové zvýhodnění na děti každý měsíc (máme 2 děti), což znamená, že měsíčně je součástí mzdy i částka 3 127,00 Kč.

Dále je ve výplatě uveden daňový bonus, což je částka celkem zanedbatelná a mě není jasné, zda se do příjmů pro výpočet dávek příspěvek na bydlení, přídavky na dítě atd., nezapočítává částka daňového bonusu nebo i částka daňového zvýhodnění na děti?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Michaela, 01.06.2023 6:21
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.06.2023 13:56 napsal/a:

Dobrý den,

U většiny sociálních dávek (platí i pro přídavky na dítě nebo příspěvek na bydlení), se posuzují průměrné čisté měsíční příjmy, za předchozí ukončené kalendářní čtvrtletí (u některých sociálních dávek to může být mírně odlišné – jiné období, vždy se ale posuzuje čistý příjem).

Příjmy, které rozhodují o nároku na sociální dávky, jsou podrobně popsány v paragrafu 5, zákona o státní sociální podpoře (zákon číslo 117/1995 Sb.).

U výplaty ze zaměstnání, se pro nárok na sociální dávky, započítá čistá mzda. Daňové zvýhodnění na dítě, není součástí čisté mzdy (je to jen „daňová sleva“).

Z hrubé mzdy v zaměstnání, se odečítá sociální a zdravotní pojištění (sociální je 6,5% z hrubé mzdy, zdravotní je 4,5% z hrubé mzdy). Zároveň se vypočítá daň 15%. Daň se ale obvykle neplatí celá, ale uplatňují se daňové slevy a zvýhodnění.

Zaměstnanec si může odečíst daňovou slevu na poplatníka (v roce 2023 je to 2570 Kč), případně daňové zvýhodnění na dítě (v roce 2023 je to na první dítě 1267 Kč, na druhé dítě je to 1860 Kč). A případně i další daňové slevy.

Vámi zmíněných 3127 Kč je tedy pouze daňová sleva (daňové zvýhodnění) za děti, které se odečítá od vypočítané daně z výplaty (není to příjem). Svým způsobem je tedy daňové zvýhodnění na dítě započítáno do příjmu (díky němu, se platí nižší, nebo žádná daň z příjmu).

Pokud po odečtení daňového zvýhodnění na dítě, vyjde záporný výsledek daně z příjmu, pak se jedná o daňový bonus. Daňový bonus je situace, kdy neplatíte státu daň, ale stát naopak dává peníze vám.

Daňový bonus se týká pouze daňového zvýhodnění na dítě. U ostatních daňových slev, nemůže vzniknout nárok na daňový bonus.

O částku daňového bonusu, se následně zvyšuje to, co je vyplaceno jako výplata (čistá mzda). Daňový bonus, je tedy z určitého pohledu „příjem“ (pokud by byl nárok na vyšší daňový bonus, pak může nastat i situace, kde je vyplacená výplata vyšší než hrubá mzda)

Daňový bonus za dítě, se ale nezapočítává mezi čisté příjmy, které rozhodují o nároku na sociální dávky.

Pro nárok na příspěvek na bydlení nebo i pro nárok na přídavky na dítě, je tedy rozhodující pouze čistá mzda (hrubá mzda, od které je odečteno sociální + zdravotní pojištění + případná daň).

Něco jiného by byla situace, kdyby byl vyplacen daňový přeplatek (vratka daně), což se děje po podání daňového přiznání, pokud v ročním zúčtování vyjde přeplatek.

Přeplatek na dani (nebo i případný nedoplatek na dani) se započítá mezi příjmy. U přeplatku se příjem o danou částku zvýší, u nedoplatku by se příjem o danou částku snížil. V kalendářním čtvrtletí, kdy je vrácen daňový přeplatek, se to zohlední při výpočtu průměrného čistého měsíčního příjmu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď