Dlouhodobé ošetřovné – na co mám nárok po 90 dnech?

Dobrý den, mám od 10. 3. 2023 na maminku zařízeno dlouhodobé ošetřování, do práce nechodím, protože maminka má zavedený peg, a já ji musím od 7 hodin do 22 hodin, každé 3 hodiny dávat výživu, vodu, a prášky které drtím a dávám pegem.

Chci se zeptat, jsem syn, mám nárok na 90 dní, ale jestli to bude trvat déle, mám žádat o co? Protože táta je už v důchodu a sestra je na úřadě práce, ale nemá žádný příjem.

Maminka má invalidní důchod II. stupeň ale bere jenom 7300 Kč měsíčně, chci se zeptat, jak mám dále postupovat, až skončí dlouhodobé ošetřování, a maminka bude stále vyžadovat výživu pegem, starám se o nákupy, úklid domácnosti, veškeré vyřizování, pomáhám jí s koupáním.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Roman, 24.04.2023 18:51
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.04.2023 10:11 napsal/a:

Dobrý den,

Dlouhodobé ošetřovné je dávka, která spadá pod dávky nemocenského pojištění. Nárok na tuto dávku, může být po dobu až 90 kalendářních dní. Nárok mohou mít především zaměstnanci, a v některých případech i ti kdo pracují na DPP/DPČ nebo podnikají jako OSVČ. Prodloužení nad 90 dní možné není.

Pokud by u vaší maminky nastala potřeba dlouhodobější péče/ošetřování, pak by bylo vhodné zvážit vyřízení příspěvku na péči.

Příspěvek na péči spadá pod sociální dávky (vyřizuje se na Úřadu práce, stejně jako i další sociální dávky).

Vyřízení příspěvku na péči, může nějakou dobu zabrat. U příspěvku se posuzuje zdravotní stav a dále se případně provádí i sociální šetření.

U příspěvku na péči, jsou rozlišovány 4 stupně závislosti na pomoci jiné osoby. Výše příspěvku se odvíjí od přiznaného stupně závislosti. Aktuálně (v roce 2023) je to:

  • 880 Kč měsíčně (1 stupeň závislosti na pomoci jiné osoby)
  • 4 400 Kč měsíčně (2 stupeň závislosti na pomoci jiné osoby)
  • 12 800 Kč měsíčně (3 stupeň závislosti na pomoci jiné osoby)
  • 19 200 Kč měsíčně (4 stupeň závislosti na pomoci jiné osoby)

Žadatelem o tuto sociální dávku, by měla být vaše maminka (jako osoba, která potřebuje péči).

V případě, že jí to zdravotní stav nedovoluje, pak je možné udělení plné moci vám, nebo někomu jinému, kdo to bude za ni řešit na úřadech.

Pokud by byl přiznán příspěvek na péči, pak je ho možné následně použít buď k zaplacení nějakého externího pečovatele (jsou různé sociální/zdravotní služby). Nebo se pečující osobou můžete stát i vy či jiný člen rodiny.

Pečující osoba, může být vedená na Úřadu práce. Status pečující osoby, zajišťuje placení zdravotního pojištění státem, doba poskytování péče se započítá, jako náhradní doba důchodového pojištění, po skončení ošetřování, je nárok i na podporu v nezaměstnanosti (náhradní doba zaměstnání).

Výše uvedené předpokládá, že pečující osoba nepracuje v zaměstnání.

Pokud jste nyní zaměstnán, pak byste nějakou dlouhodobou péči musel řešit buď formou neplaceného volna v zaměstnání, nebo ukončením pracovního poměru a statutem pečující osoby.

Pečující osoba, nemá přímo nárok na nějakou speciální dávku. Je zde pouze výše zmíněný příspěvek na péči, na který má nárok osoba, která péči potřebuje (ta pak může příspěvek použít na zajištění péče v rámci rodiny nebo od nějaké externí služby).

V závislosti na konkrétní sociální situaci, může vznikat nárok na některé ze sociálních dávek, jako je například příspěvek na bydlení (pro vás/vaši maminku), případně i nárok na dávky hmotné nouze (příspěvek na živobytí), apod.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď