Druhé těhotenství současně při rodičovské – mám nárok na další rodičovskou?

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s rodičovským příspěvkem.

Jsem OSVČ. V roce 2021 v červenci se mi narodilo první dítě, s kterým jsem na rodičovské dovolené.

Na mateřskou jsem neměla nárok, jelikož jsem si neplatila zálohy. Rodičovskou mám na 4 roky celkem.

Nyní jsem zjistila, že jsem znovu těhotná a termín porodu mám tento rok v prosinci, a tak bych ráda věděla jak je to s rodičovským příspěvkem na další dítě?

Zda je na něj vůbec nárok, když čerpán příspěvek na první dítě.

Děkuji mnohokrát za odpověď

Dotaz poslal/a: Monika, 11.04.2023 15:42

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.04.2023 14:05 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste před narozením prvního dítěte, podnikala jako OSVČ, pak nyní zřejmě nejste na rodičovské dovolené.

Rodičovská dovolená, se týká jen zaměstnanců, kteří mají rodičovskou dovolenou ve svém zaměstnání a pečují o dítě. OSVČ rodičovskou (resp. žádnou) dovolenou nemívají.

Jako OSVČ, máte nyní buď přerušené podnikání, a jste doma s dítětem a čerpáte rodičovský příspěvek, nebo dále podnikáte (činnost OSVČ je nepřerušena) a k tomu pobíráte rodičovský příspěvek, pak se podnikání bere jako vedlejší činnost.

Pokud jste u prvního dítěte neměla nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), kvůli neplacení nemocenského pojištění, a pokud jste si ani v předchozích 2 letech nezačala platit nemocenské pojištění, pak u druhého dítěte, také nebudete mít nárok na PPM.

Máte ale zcela určitě nárok na rodičovský příspěvek i u druhého dítěte. Nárok vám vzniká ve chvíli, kdy se narodí druhé dítě (ihned po porodu).

Na rodičovský příspěvek je ale nárok pouze jednou (v danou chvíli je vyplácen pouze na jedno z dětí).

Ve chvíli, kdy se vám narodí druhé dítě, a vznikne vám nárok na rodičovský příspěvek na druhé (nejmladší) dítě, tak automaticky zaniká nárok na rodičovský příspěvek u prvního (staršího) dítěte.

Máte nyní dvě možnosti:

1) Můžete si na Úřadu práce požádat o zvýšení měsíční částky rodičovského příspěvku, abyste stihla vybrat co největší část rodičovského příspěvku na první dítě, ještě před narozením druhého dítěte

  • Maximální měsíční částka rodičovské je aktuálně 13 000 Kč (zvýšila se v roce 2022) – resp. může to být i více, pokud by se dal doložit příjem/vyměřovací základ druhého rodiče
  • Celková částka rodičovského příspěvku je 300 000 Kč
  • Podle toho, kolik vám zbývá nevyčerpáno, si pak můžete zvýšit měsíční částku, abyste do prosince stihla vybrat vše/co nejvíce

2) Po narození druhého dítěte, zaniká nárok na případnou nevyčerpanou část z rodičovského příspěvku na první dítě

  • Po narození druhého dítěte, je možné požádat Úřad práce o jednorázové vyplacení zbylé části předchozího rodičovského příspěvku (na první dítě)
  • Pro jednorázovou výplatu zbylé části prvního rodičovského příspěvku je potřeba, aby alespoň u jednoho z rodičů (vy nebo manžel/otec dítěte), bylo možné stanovit vyměřovací základ k datu narození druhého dítěte (příjem ze zaměstnání nebo podnikání jako OSVČ s účastí na nemocenském pojištění)
  • Pokud by nebylo možné ani u jednoho z rodičů stanovit vyměřovací základ, pak nárok na nevyčerpanou část prvního RP zaniká

Na rodičovský příspěvek u druhého dítěte, máte nárok podle běžných podmínek. Nárok je od narození dítěte (ihned po porodu). Celková částka je zatím stejná – 300 000 Kč na jedno dítě (u dvojčat je to 450 000 Kč). Maximální měsíční částka je 13 000 Kč (19 500 Kč u dvojčat), případně i více (pokud vy nebo manžel/otec dítěte můžete doložit adekvátně vysoký vyměřovací základ).

Je možné, že se rodičovský příspěvek bude během roku 2023, nebo od 1. 1. 2024 zvyšovat (alespoň to tedy tvrdil ministr práce a sociálních věcí).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,