Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

Dobrý den, chci se zeptat:

Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Martina, 09.05.2023 13:52
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.05.2023 13:33 napsal/a:

Dobrý den,

Exekutor může nařídit zablokování „libovolného“ bankovního účtu. Bez ohledu na to, jestli tam máte/nemáte nějaký kladný zůstatek. Stejně tak nehraje roli, jestli a jaké platby vám na tento bankovní účet chodí.

U běžného bankovního účtu, tohle exekutor vůbec nemusí řešit. Pouze si prostřednictvím České národní banky zjistí, kde máte bankovní účet, a následně vaší bance nařídit blokaci příslušné částky, na kterou je vedena exekuce.

Pokud dojde k exekuci na bankovní účet, pak máte následně dvě možnosti:

1) Můžete svoji banku požádat o vyplacení trojnásobku životního minima

Při exekuci na účet v bance, máte nárok na jednorázový výběr částky, která odpovídá trojnásobku životního minima.

Životní minimum se od začátku roku 2023 zvýšilo, takže aktuálně můžete dostat částku až 14 580 Kč (trojnásobek životního minima jednotlivce, které platí od 1. 1. 2023).

Tuto částku, vám ale banka může vyplatit jenom jednou, po celou dobu exekuce. A peníze vám banka dá jen v případě, že tyto finanční prostředky na účtu máte. Pro výběr, je obvykle nutné navštívit pobočku vaší banky (při exekuci dochází k zablokování platební karty, apod.) – přesný postup se může lišit podle konkrétní banky.

2) Můžete svoji banku požádat o chráněný účet

Ve chvíli, kdy vám běžný bankovní účet zablokuje exekutor, může svoji banku požádat, aby vám zřídila chráněný bankovní účet.

Tento bankovní účet, následně nepodléhá exekuci. Banka vám tento účet musí zřídit (resp. můžete mít pouze jeden chráněný účet u jedné banky, ale jinak vás banka nemůže odmítnout). Neplatí se za to žádné „extra“ poplatky (pouze běžné poplatky za nový účet, podle sazebníku vaší banky).

Na chráněný účet, vám následně banka bude převádět všechny peníze, které by neměly podléhat exekuci. ¨

To platí jak pro příspěvek na bydlení (jedná se o účelově vázanou sociální dávku, kde je exekuce nepřípustná), tak i další příjmy (například nezabavitelnou část výplaty, důchodu, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, přídavky na dítě, výživné, dávky hmotné nouze, apod.).

S finančními prostředky na chráněném účtu, můžete následně disponovat bez omezení. Původní běžný bankovní účet, by i nadále zůstal zablokovaný od exekutora – příspěvek na bydlení (nebo i jiné příjmy), vám ale exekutor „nesebere“ a vy s nimi budete moci nakládat bez omezení.

Alternativně se můžete obrátit i na Úřad práce (který vám vyplácí příspěvek na bydlení) a nechat si změnit způsob výplaty dávky na složenku (na poštu).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď

Insolvenční srážky z nemocenské – kolik mi má zůstat?

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně srážek insolvence z nemocenské. Marodím od 25. 2. 2022, za měsíc březen mi přišla ještě náhrada mzdy od zaměstnavatele za 8 dní. Částka byla 5360 Kč a zbytek mi přišlo s OSSZ za zbytek měsíce. Tedy od 11. 3. do 31. 3. 2022. A částka je pouze 3411 Kč. Insolvenčnímu […]

Zobrazit odpověď