Nárok babičky na ošetřovné při péči o 2 letou vnučku – matka v nemocnici

Dobrý den, prosím mám dotaz:

Pokud dcera bude muset nastoupit z důvodu nemoci do nemocnice a doma má 2 letou dceru, se kterou je na mateřské, mám jako pracující babička nárok zůstat s vnučkou doma, na nějaké formě ošetřovného?

Děkuji moc za odpověď.

Dotaz poslal/a: Petra K., 12.04.2023 8:21

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.04.2023 9:20 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na ošetřovné na dítě (OČR), může mít nárok i babička. A to i v případě, kdy s vnučkou nesdílí společnou domácnosti. Pro příbuzné v přímé linii platí, že mají nárok na ošetřovné, i když bydlí jinde.

Na ošetřovné je nárok i u zdravého dítěte do 10 roků, pokud jeho matka je nemocná a není schopná sama pečovat o dítě

Pokud jste zaměstnaná (pracovní poměr), pak byste měla mít nárok na ošetřovné (OČR), jako kterýkoliv jiný zaměstnanec.

Na ošetřovné není nárok při práci na dohodu (DPČ nebo DPP), nárok není ani při podnikání (OSVČ).

Ošetřovné je ve výši 60% z hrubé mzdy (resp. z redukovaného vyměřovacího základu). Nárok na ošetřovné je po dobu 9 kalendářních dní (delší doba 16 dní, je jenom pro samoživitele/samoživitelky, ještě delší doba 90 dní – dlouhodobé ošetřovné má odlišné podmínky a nevztahuje se na tento případ).

Za běžných podmínek, není nárok na ošetřovné, pokud je na dítě stále čerpána peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) nebo rodičovský příspěvek (rodičovská).

Výjimkou je právě situace, kdy osoba, která běžně pečuje o dítě onemocněla, je hospitalizována v nemocnici nebo porodnici, apod.

Viz paragraf 39, zákon o nemocenském pojištění:

§ 39

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu

b) péče o dítě mladší 10 let, protože

3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

A dále:

(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o příbuzného v linii přímé a sourozence zaměstnance nebo ošetřování manžela (manželky) zaměstnance, registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance, rodičů manžela (manželky) nebo registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance.

A dále:

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,