Nárok na nemocenskou po skončení pracovního poměru ve zkušební době

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli mám nárok na vyplácení nemocenské i po skončení pracovního poměru ve zkušební době.

Zajímá mě, jestli se na to vztahuje také 7 denní ochranná lhůta, když je to ve zkušební době.

K 30. 12. 2022 jsem dostala výpověď ke konci zkušební doby. Hned na začátku nového roku, od pondělí 2. 1. 2023, jsem ale onemocněla. A zajímalo by mě, jestli mám i tak nárok na nějakou nemocenskou?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Ludmila M., 04.01.2023 23:43

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.01.2023 16:29 napsal/a:
 

Dobrý den,

Účast na nemocenském pojištění, vzniká u většiny zaměstnanců, při nástupu do nového zaměstnání (při zahájení výkonu práce) a zaniká při ukončení pracovního poměru.

To, jestli jste v novém zaměstnání byla ve zkušební době nebo ne, nemá na účast na nemocenském pojištění, ani na nárok na nemocenské dávky, žádný vliv.

Nárok na nemocenskou je i v případě, že byste hned první nebo druhý den v práci onemocněla. Bez ohledu na krátkou dobu zaměstnání a zkušební dobu, by i tak byl nárok na nemocenskou.

To samé platí i pro ochrannou dobu, po ukončení zaměstnání. V zákoně není žádné omezení, že by ochranná doba, byla podmíněna nějakou minimální odpracovanou dobou.

Ochranná doba po skončení zaměstnání, je 7 kalendářních dní, nebo případně kratší dobu, pokud toto zaměstnání trvalo kratší dobu.

Viz paragraf 15, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(1) Nemocenské náleží též, jestliže ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§ 57) nebo k nařízení karantény (§ 105) došlo po zániku pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.

Pokud jste tedy onemocněla jen krátce po ukončení zaměstnání, pak byste měla mít nárok na nemocenské dávky.

Pozor jenom na to, že po skončení zaměstnání, je nárok až na nemocenské dávky, které dostáváte od 15 dne pracovní neschopnosti. Prvních 14 dní během neschopenky, po skončením zaměstnání, nic nedostáváte.

Pokud byste byla zaměstnaná, tak vám prvních 14 dní platí zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc. Po skončení zaměstnání, už ale na tuto náhradu mzdy nárok není (nejste již zaměstnancem, zaměstnavatel vám tedy již nic neplatí).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,