Neprodloužená nemocenská a žádost o invalidní důchod

Končí mi nemocenská 16. 5. 2023 a prodloužení mi bylo zamítnuto a navrženo, ať si požádám o invalidní důchod. To jsem udělala, ale než mi dojde rozhodnutí o ID, budu bez finančních prostředků jen s platem manžela.

Potřebuji poradit jak dál. Jestli ukončit pracovní poměr i když zaměstnavatel se mnou dále počítá anebo se přihlásit na ÚP, i když jsem pořád v pracovním poměru?

V červnu mě čeká další vyšetření. Mám vyhřezlé plotýnky.

Prosím poradit co dělat?

Dotaz poslal/a: Lenka, 08.05.2023 11:08

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.05.2023 8:57 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na nemocenskou (nemocenské dávky) je nárok maximálně po dobu 380 dní. Následně je možné podat žádost o prodloužení. Nemocenská se prodlužuje maximálně o 3 měsíce, je možnost i opakovaného prodloužení až o 350 dní celkem. Na prodloužení ale není nějaký „automatický“ nárok. Rozhoduje individuální posouzení zdravotního stavu a další faktory.

Pokud vám nebylo schváleno prodloužení podpůrčí doby nemocenské, pak je následně několik různých možností.

Vaše pracovní neschopnost (neschopenka), může pokračovat dále. I nadále byste tedy mohla být v pracovní neschopnosti (řešilo by to situaci v zaměstnání), ale již bez nároku na nemocenské dávky.

Pokud byste byla zcela bez příjmu, pak by záleželo na celkovém příjmu vaší rodiny (dalších osob ve společné domácnosti). Může případně vznikat nárok na různé sociální dávky, jako je například příspěvek na bydlení, nebo při velmi nízkém příjmu i příspěvek na živobytí (a další dávky hmotné nouze). Sociální dávky se vyřizují na Úřadu práce.

Druhou možností je ukončení neschopenky, a návrat do zaměstnání. Zde záleží na vašem zdravotním stavu. Můžete případně požádat zaměstnavatele o převedení na nějakou jinou práci (případně práci v režimu home-office, zkrácení úvazku, apod.).

V době, kdy bude dále na neschopence (i bez nároku na nemocenské dávky), nebo v době, kdy bude stále zaměstnaná, vám nevzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce.

Nárok na podporu pro nezaměstnané, můžete mít až po skončení pracovního poměru a po ukončení pracovní neschopnosti.

Pokud byste například v květnu ukončila pracovní neschopnost, a současně ukončila i pracovní poměr (dohodou, výpovědí ze strany zaměstnance, apod.), tak následně můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí být splněny standardní podmínky – minimální „odpracovaná“ doba 12 měsíců za poslední dva roky (započítává se i doba v pracovní neschopnosti). Výše podpory v nezaměstnanosti se odvíjí od průměrného výdělku (případně by se použil pravděpodobný výdělek).

Podpora v nezaměstnanosti je za první dva měsíce 65% z průměrného čistého měsíčního výdělku, následně je to další dva měsíce 50% a po zbytek doby je to 45%.

Délka doby, po kterou je vyplácena podpora, se odvíjí od věku – do 50 roků je to 5 měsíců, od 50 do 55 roků je to 8 měsíců a od 55 roků je to 11 měsíců.

Na podporu v nezaměstnanosti, ale můžete mít nárok, pouze jako uchazeč o zaměstnání – tj. při evidenci na Úřadu práce, nesmíte být v pracovní neschopnosti (s neschopenkou vás na ÚP nemohou zaevidovat).

A musíte plnit i všechny povinnosti uchazeče o zaměstnání – chodit na schůzky na ÚP, aktivní hledání nové práce, případně reagovat na nabídky od Úřadu práce či podstoupit nabídnutou rekvalifikaci, apod.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,