Pauza mezi zaměstnáními – musím se hlásit na Úřad práce?

Dobrý den, mám dotaz ohledně přihlášení na pracovní úřad.

Pokud v jedné práci končím 5. května a do nové nastupuji už 15. května, je nutné se přihlásit na pracovní úřad?

Pokud to neudělám, co se stane?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Klára Š., 03.05.2023 7:37

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.05.2023 10:06 napsal/a:
 

Dobrý den,

Po skončení zaměstnání, nemáte žádnou povinnost, chodit na Úřad práce. Jít se evidovat na úřad práce, jako uchazeč o zaměstnání, je vaše právo, nikoliv povinnost.

Pokud máte po skončení zaměstnání, jen pár dní do nástupu do nové práce, pak je to asi i zbytečné.

Jako uchazeč o zaměstnání na Úřadu práce, můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pro nárok na podporu, musí být splněno několik podmínek. Jedná se například o minimální „odpracovanou“ dobu 12 měsíců za poslední 2 roky, a případně i další.

Výše podpory v nezaměstnanosti, se vypočítá na základě vašeho průměrného čistého měsíčního výdělku v posledním zaměstnání. Při ukončení zaměstnání v květnu, by se vycházelo z měsíců leden – březen (poslední ukončené kalendářní čtvrtletní).

Výše podpory je na začátku 65% z průměrného čistého výdělku (případně jen 45% pokud je zaměstnání ukončeno výpovědí z vaší strany nebo dohodou bez vážného důvodu).

Na podporu byste měla nárok i jen za těch „pár dní“. Jednalo by se ale pouze maximálně o jednotky tisíc korun.

Záleží na vaší průměrné mzdě (maximální výše podpory v nezaměstnanosti, je v roce 2023 částka 22 798 Kč).

Druhou věcí, proč je dobré případně zajít na Úřad práce, je zdravotní pojištění. Pokud nejste celý měsíc nikde zaměstnaná, tak vám vzniká povinnost platit si sám zdravotní pojištění (minimální zdravotní pojištění, je v roce 2023 částka 2336 Kč měsíčně).

Za uchazeče o zaměstnání (pokud jste vedená v evidenci na Úřadu práce), ale platí minimální zdravotní pojištění stát.

Pokud ale budete část měsíce května zaměstnaná v jednom zaměstnání a část zase v dalším, pak zdravotní pojištění nemusíte řešit. Povinnost platit si sám zdravotní pojištění máte pouze v případě, že po celý měsíc nejste nikde zaměstnaná a ani za vás neplatí zdravotní pojištění stát.

Tj. pokud nechcete, na Úřad práce chodit, tak nemusíte – nehrozí vám za to žádný postih, a ani s tím nejsou spojena žádná negativa.

Pokud se vám ale chce, můžete na Úřad práce zajít, a můžete mít případně i nárok na podporu v nezaměstnanosti (byť to bude jen za období „pár“ dní).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,