Peněžitá pomoc v mateřství – ochranná doba po výpovědi ze zaměstnání

Dobrý den,

situace se má tak, že s manželem plánujeme v blízké době miminko. Bohužel ale firma, ve které pracuji 8 let, končí a tak mi hrozí výpověď během 14 dnů.

Dočetla jsem se, že je nějaká ochranná lhůta 180 dnů.

Ráda bych věděla, co to pro mne znamená, když mi to do porodu nevyjde o měsíc nebo dva.

Znamená to, že přijdu o celou mateřskou nebo jen ty dva měsíce?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Kateřina Č., 03.05.2023 15:30

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.05.2023 9:55 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, mateřská), je nárok v případě, že jste zaměstnaná (v zaměstnání na HPP, někdy i u DPČ) nebo podnikáte jako OSVČ (a platíte si nemocenské pojištění).

Jednou z hlavních podmínek pro nárok na mateřskou (PPM), je být zaměstnaná v době termínu nástupu na PPM (začíná v době 6 – 8 týdnů před porodem).

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství, může být i po skončení zaměstnání – pokud jste v době začátku PPM, v ochranné době.

Ochranná doba pro nárok na mateřskou je až 180 kalendářních dní po skončení zaměstnání.

Abyste po skončení zaměstnání byla v ochranné době pro nárok na PPM, pak musíte být při ukončení zaměstnání již těhotná.

Pokud při ukončení zaměstnání nejste těhotná, pak není ochranná doba 180 dní (ale pouze 7 dní, jako pro běžnou nemocenskou).

Pokud byste byla při výpovědi těhotná, pak je po skončení zaměstnání ochranná doba 180 dní. Bude-li vám spadat termín začátku PPM (začátek je 6 – 8 týdnů před porodem), ještě do ochranné doby, pak je nárok na peněžitou pomoc v mateřství v celém rozsahu (28 týdnů nebo 37 týdnů).

Výpočet PPM, je pak stejný, jako byste byla stále zaměstnána (resp. bude obdobný).

Pokud by vám ale začátek PPM, vycházel až po skončení mateřské doby (a je jedno jestli to bude o jeden den později, nebo o jeden měsíc), pak nárok na PPM nevznikne vůbec.

V takovém případě, byste měla „automaticky“ nárok na rodičovský příspěvek hned od porodu.

Rodičovská je aktuálně 300 00 Kč, maximálně 13 000 Kč měsíčně (vyšší měsíční částka je možná na základě doložení příjmu alespoň jednoho z rodičů).

Pokud byste v době ukončení současného zaměstnání ještě nebyla těhotná, nebo pokud by vám ochranná doba nevycházela – pak je možné nastoupit do nějakého jiného zaměstnání.

Nástupem do jiného zaměstnání, by se ochranná doba pozastavila. Buď byste pak měla nárok na PPM na základě nového zaměstnání. Nebo pokud by další zaměstnání skončilo po nějaké kratší době, pak by vám po něm pokračovala ochranná doba, a už by vám to mohlo vycházet.

Záleží na tom, jak konkrétně to u vás bude. Kdy začne těhotenství (a tedy i na kdy vám bude vycházet termín porodu), od toho se pak odvíjí možný termín nástupu na mateřskou. A také bude záležet na tom, kdy přesně by vám skončilo zaměstnání, a zda byste poté případně měla nějakou jinou práci.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,