Převedení dovolené do dalšího roku – musím vybrat celou dovolenou letos?

Mám uzavřenu pracovní smlouvu na dobu určitou od 1. 5. 2023 do 1. 5. 2024, zaměstnavatel požaduje vyčerpání celé dovolené do konce roku 2023.

Má na to právo?

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Dana F., 08.5.2023 6:10

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.05.2023 9:11 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud bych vám na vaši otázku měla odpovědět velmi stručně, pak odpověď zní ANO, zaměstnavatel má právo požadovat čerpání celé dovolené v aktuálním kalendářním roce (resp. bavíme se o dovolené, na kterou vám vznikne nárok v roce 2023 (poměrná část dovolené za květen – prosinec 2023)).

O termínech čerpání dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Zaměstnanec může požádat o čerpání dovolené v nějakém konkrétním termínu, nebo může případně požádat i o převedení části dovolené (viz dále), konečné slovo má ale zaměstnavatel.

Podle zákoníku práce (viz paragraf 218 a dále), má zaměstnavatel povinnost, aby určil termíny čerpání dovolené, tak aby došlo k vyčerpání v aktuálním kalendářním roce.

Jsou i další povinnosti – alespoň jedna část dovolení by měla být nejméně 14 dní. Termíny čerpání dovolené, musí být písemně oznámeny alespoň 14 dní předem, atd.

Převedení dovolené do dalšího roku, dovoluje zákoník práce, spíše jen ve specifických případech. Například v situacích, kdy vyčerpání dovolené brání nějaké vážné osobní překážky na straně zaměstnance. Nebo nějaké vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele.

Viz paragraf 281, odstavec 1 a 2:

§ 218

(1) Čerpání dovolené podle § 211 je zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody

(2) S přihlédnutím k oprávněným zájmům zaměstnance lze na základě jeho písemné žádosti část dovolené za kalendářní rok, na kterou vzniklo právo v příslušném kalendářním roce a která přesahuje 4 týdny a u pedagogických pracovníků a akademických pracovníků vysokých škol 6 týdnů, převést do následujícího kalendářního roku.

Zákoník práce tedy zaměstnavateli přímo ukládá povinnost, aby vám určil čerpání dovolené tak, aby byla celá vyčerpána ještě v daném roce.

Pokud zaměstnavatel zjistí, že vám před koncem roku zbývá ještě nějaká nevyčerpaná dovolená, měl by vám určit její vybrání ještě před koncem roku. Pokud to zaměstnavatel neudělá – aniž by zde byly nějaké vážné provozní důvody, nebo nějaké vážné překážky na straně zaměstnance, tak se ve výsledku jedná o porušení zákoníku práce. Což je správní delikt, za který by zaměstnavatel mohl dostat i pokutu až 200 tisíc korun.

Převod dovolené do dalšího roku je sice možný, ale mělo by se jednat jen o výjimečné situace, které jsou navíc z nějakého konkrétního důvodu (provozní důvody, překážky u zaměstnance, apod.).

Na převedení dovolené, rozhodně není nějaký „automatický nárok“. Pro převedenou dovolenou, dále platí i specifická pravidla – měla by být vyčerpána do 30. 6. následujícího roku, atd.

Trochu odlišné podmínky platí pro „nadstandardní dovolenou“. Pokud by vám zaměstnavatel poskytoval nějakou dovolenou navíc (resp. pokud je to více než základní 4 týdny, resp. více než 6 týdnů u některých profesí), pak tuto dovolenou „navíc“ je možné převádět jednodušeji – stačí jen příslušná písemná dohoda (nejsou nutné nějaké „závažné“ důvody).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,