Průměrný výdělek pro výpočet výše podpory – započítá se i OČR a neschopenka?

Dobrý den, budu dávat výpověď v květnu, z vážných důvodů.

Z čeho se prosím bude vypočítávat výše podpory v nezaměstnanosti? Z průměrného platu za druhé čtvrtletí je to tak?

Pokud budu část této doby na neschopence nebo ošetřovaném, započítává se prosím i toto do průměrného čistého platu nebo se OČR a neschopenka do toho nezapočte?

Děkuji moc za případnou odpověď.

Dotaz poslal/a: Hana, 05.05.2023 18:19
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.05.2023 7:02 napsal/a:

Dobrý den,

Podpora v nezaměstnanosti od Úřadu práce, se nevypočítává na základě průměrného platu. Výpočet podpory se provádí na základě průměrného čistého měsíčního výdělku.

Není to jenom nějaké „slovíčkaření“. Průměrný plat a průměrný výdělek, se mohou i poměrně dost lišit. Postup výpočtu průměrného výdělku, je stanovený v zákoníku práce – viz paragrafy 351 až 362.

Průměrný výdělek se počítá z hrubé hodinové mzdy a ze skutečně odpracovaných hodin (včetně práce přes čas).

Pro podporu v nezaměstnanosti, se pak použije průměrný čistý výdělek, za předchozí (ukončené) kalendářní čtvrtletí.

Pokud dáte výpověď v květnu (bez výpovědní doby a zaměstnání skončí ihned v pátém měsíci), pak se pro výpočet podpory použije průměrný výdělek za měsíce leden – březen 2023.

Pokud by se jednalo o standardní výpověď s výpovědní dobou dva měsíce (zaměstnání by skončilo zřejmě na konci července), pak se pro výpočet podpory použije průměrný výdělek za měsíce duben – červen 2023.

Průměrný výdělek se počítá tak, že se vezmou skutečně odpracované hodiny, a hrubá mzda, která za ně náleží. Toho se pak vypočítá průměrná hrubá hodinová mzda, atd. (viz příklad níže).

Pokud jste v daném období měla OČR nebo byla na neschopence, pak to do výpočtu průměrného výdělku nezasahuje. Ošetřovné nebo nemocenské dávky (které jsou nižší než běžná mzda), výpočet nijak negativně neovlivní.

Ani ošetřovné ani nemocenská není součástí mzdy (byť například nemocenskou od zaměstnavatele dostáváte společně s výplatou v obvyklý výplatní termín). Stejně tak „zameškané“ hodiny z důvodu OČR nebo neschopenky, ve výpočtu nijak nefigurují.

Uvedu jen modelový příklad (reálný stav neznám):

  • Leden – odpracováno 160 hodin, hrubá mzda 30 000 Kč
  • Únor – odpracováno 80 hodin, hrubá mzda 15 000 Kč (zbytek doby OČR, za které bylo vyplaceno ošetřovné, které není součástí mzdy)
  • Březen – odpracováno 80 hodin, hrubá mzda 15 000 Kč (zbytek doby neschopenka, za kterou byla vyplacena náhrada mzdy za nemoc a nemocenské dávky - také nejsou součástí mzdy)

Výpočet průměrného výdělku by v modelovém příkladu vypadal takto:

  • Počet odpracovaných hodin = 320
  • Hrubá mzda = 60 000 Kč
  • Průměrný hrubý hodinový výdělek = 187,50 Kč (60000/320)
  • Průměrný týdenní výdělek = 7 500 Kč (za předpokladu týdenní pracovní doby 40 hodin/týden; tj. 40*187,50)
  • Průměrný hrubý měsíční výdělek = 32 610 Kč (týdenní výdělek se násobí koeficientem 4,348)

Z průměrného hrubého měsíčního výdělku, by se pak běžným způsobem spočítal čistý výdělek (odečetlo by se sociální a zdravotní pojištění, daně, a daňové slevy).

Pro svobodného, bezdětného zaměstnance, bez jiných daňových slev než je ta na poplatníka by to vycházelo na 26 687 Kč.  A z této částky, by se pak vypočítala podpora v nezaměstnanosti.

Informace, o tom, kolik je váš průměrný hodinový výdělek, bývá obvykle uvedena na výplatní pásce (nemusí tomu tak být vždy, není to povinné, jen obvyklé). Z toho se pak dá případně odvodit, kolik by vycházel průměrný čistý měsíční výdělek, za dané období.

Pokud byste v daném kalendářním čtvrtletí, za které se má vypočítávat průměrný výdělek, neměla odpracováno 21 směn (tj. většinu doby by tam bylo zmíněné OČR nebo neschopenka), pak se namísto průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek (paragraf 355, zákoník práce).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora v nezaměstnanosti:

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek DPP při PvN

-

Dobrý den, manželka je registrová jako uchazeč o zaměstnání na ÚP, pobírá PvN, může mít dohodu DPP nebo DPČ (je domovnice) jako člen samosprávy Sdružení vlastníků byt. jednotek? Výdělek by činil asi 1900,- Kč měsíčně. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná. Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní. Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu? Děkuji

Zobrazit odpověď