Může zaměstnavatel vyhlásit práci přesčas formou SMS zprávy v době pracovního volna?

Dobrý den, může zaměstnavatel vyhlásit přesčas formou SMS zprávy v době pracovního volna?

V pondělí, v době našeho pracovního volna (neděle až úterý), nám zaměstnavatel vyhlásil přesčas na úterý.

Lidé, kteří se nedostavili do práce, dostali vytýkací dopis. Pracovní pohotovost nemáme.

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Dominik, 11.04.2023 17:49
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.04.2023 11:20 napsal/a:

Dobrý den,

Práci přesčas, může zaměstnavatel nařídit v rozsahu maximálně 8 hodin v jednom týdnu a maximálně 150 hodin za rok. Nad těchto 150 hodin, může zaměstnavatel nařizovat přesčasovou práci, pouze se souhlasem zaměstnance (musí být sjednána příslušná písemná dohoda) – viz paragraf 93, zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.).

Práci přesčas, by měl zaměstnavatel vyhlašovat pouze z vážných provozních důvodů (což je ale poměrně dosti vágní a nejasná formulace).

Pravidla pro oznámení práce přesčas – jakou formou nebo jak dlouho dopředu, by to měl zaměstnavatel oznámit – není v zákoníku práce nijak definováno.

Obecně platí, že zaměstnavatel může nařídit práci přesčas, klidně i jen půl hodiny před koncem řádné směny. A pokud jsou dodrženy zákonné limity, pak zaměstnanec nemůže tuto práci přes čas odmítnout.

Dále také, že co není v zákonech nebo jiných právě závazných předpisech zakázáno, je dovoleno. Vyhlášení přesčasové práce, během vašeho pracovního volna, je ale poměrně hodně sporné.

Pokud nemáte sjednánu pracovní pohotovost, a nemáte nijak ošetřeno, že byste museli být k dispozici na telefonu, pak po vás zaměstnavatel nemůže požadovat, abyste během svého volna sledovali pracovní zprávy (ani na pracovním telefonu).

Vyhlášení přesčasu formou SMS, je dále sporné i v tom, že SMS zprávy nemají garantované doručení. Zaměstnavatel nemá žádnou jistotu, že zpráva bude opravdu doručena.

Nemusíte být na příjmu nebo může být i nějaká porucha v mobilní síti (nestává se to často, ale občas se nějaká zpráva může „zatoulat/ztratit“ – je to podobné jako u klasických emailů, kde také nemáte 100% jistotu doručení příjemci).

Samotné oznámení přesčasu přes SMS zprávu, neporušuje žádné ustanovení zákoníku práce. Vytýkací dopis od zaměstnavatele, je jednostranný faktický právní úkon.

Samotný vytýkací dopis, který vám zaměstnavatel poslal, tedy nemůžete nijak napadnout (proti vytýkacímu dopisu není žádné odvolání, ten je prostě jen doručen).

Můžete ale zaměstnavateli poslat odpověď na jeho vytýkací dopis, kde uvedete své argumenty, proč s jeho postupem a výtkou nesouhlasíte.

Samotný vytýkací dopis i svoji odpověď si pak uschovejte. Pokud by měl být vytýkací dopis následně důvodem pro výpověď, pak by takovou výpověď již bylo možné soudně napadnout.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní právo a mzdy:

Pečující osoba a práce na dohodu DPP nebo DPČ

-

Dobrý den, jsem vedena jako pečující osoba druhé osoby, která je ve II. stupni závislosti. Momentálně nepracuji a zdravotní pojištění za mě hradí stát. Je možné si přivydělat formou DPP nebo DPČ? Pokud se nechám zaměstnat na dohodu, kdo bude nadále hradit zdravotní a sociální pojištění a jak je to s nárokem na nemocenskou? Děkuji

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď

Výpověď – pracovní poměr na dobu určitou

-

Dobrý den, známý pracoval na HPP smlouva na dobu určitou 1 rok. Před vypršením této doby nová smlouva na dobu určitou, ale pouze na 1 měsíc (do 31.3.) Dne 12. 3. mu bylo oznámeno, že už do práce chodit nemá, do konce měsíce má volno dovolenou a k poslednímu dni v březnu konec pracovní smlouvy. […]

Zobrazit odpověď

Ukončení pracovního poměru ve zkušební době – sociální a zdravotní pojištění

-

Dobrý den, když jsem ve zkušební době a ukončím pracovní poměr, je za mě zaplaceno zdravotní a sociální pojištění na celý kalendářní měsíc? Řekněme, že bych chtěl odejít ze zkušební doby 15. dnem měsíce. Počítám s tím, že do nové práce bych musel nastoupit ještě do konce kalendářního měsíce, ale co ty dny mezi tím?

Zobrazit odpověď