Výpočet podpory v nezaměstnanosti po ukončení práce na DPČ

Dobrý den, mám dotaz, 31. 5. 2023 budu končit pracovní poměr z mé strany dohodou.

Od 1. 6. 2023 do 31. 12. 2023 budu mít DPČ na 40 hod měsíčně.

Jak se mi po ukončení DPČ bude po přihlášení na Úřad práce počítat podpora v nezaměstnanosti.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Aleš B., 04.05.2023 17:12

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.05.2023 9:52 napsal/a:
 

Dobrý den,

Výpočet podpory v nezaměstnanosti, se provádí na základě průměrného čistého měsíčního výdělku v posledním zaměstnání.

Viz paragraf 50, odstavec 1, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 50

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů; pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Pokud by poslední činností nebylo zaměstnání, ale nějaká náhradní doba (nemocenská, rodičovská, apod.), nebo pokud by nebylo možné doložit průměrný příjem, pak se vychází z průměrné mzdy v ČR (a podpora je velmi nízká).

Podstatné je to, že se vychází z poslední činnosti. Pokud po skončení aktuálního zaměstnání (HPP), budete nějakou dobu pracovat na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), pak se vám následně bude podpora v nezaměstnanosti počítat z příjmu z této DPČ.

Vzhledem k udávaným 40 hodinám/měsíc, bude podpora zřejmě jen velmi nízká (jen odhad, nevím kolik bude vaše odměna z DPČ).

Alternativně se můžete evidovat na Úřadu práce, ihned po skončení aktuálního zaměstnání. V době, kdy jste vedený v evidenci ÚP, máte možnost pracovat právě například formou dohody DPČ.

Maximální měsíční příjem, by ale nesměl překročit 8 650 Kč hrubého (jedna polovina aktuální minimální mzdy).

Viz paragraf 25, odstavec 3, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

(3) Zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání

a) výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, nebo

b) výkon činnosti na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Uchazeč o zaměstnání je povinen krajské pobočce Úřadu práce výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti, a ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce dokládat výši měsíčního výdělku nebo odměny. V případě výkonu více činností se pro účely splnění podmínky měsíčního výdělku měsíční výdělky (odměny) sčítají.

Výhodou je mimo jiné to, že v době evidence na ÚP, za vás platí zdravotní pojištění stát. Pokud byste současně měl příjem z DPČ, pak by se vám u dohody nestrhával doplatek do minimálního zdravotního pojištění.

Pokud byste šel na Úřad práce ihned po skončení aktuálního zaměstnání, a současně pracoval na dohodu, pak nebudete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (v době, kdy máte jakýkoli příjem, není vyplácena podpora v nezaměstnanosti). Podpora by vám ale mohla začít být vyplácena až po ukončení DPČ.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,