Bude mít student nárok na kompenzační bonus – podporu 25 tisíc pro OSVČ?

Dobrý den,

Jsem studentem třetího ročníku vysoké školy. Už dva roky podnikám jako OSVČ v oblasti IT. Podnikání mám jako přivýdělek během studia.

Zajímalo by mě, jak je to s podporou 25 tisíc pro OSVČ, kterou minulý týden schválila vláda. Dočetl jsem se, že platí i pro studenty. Můžete mi to potvrdit? Mám i jako student nárok na kompenzační bonus od vlády? Jsou nějaké speciální podmínky, nebo potvrzení, které musím doložit?

Předem děkuji za informace.

Dotaz poslal/a: Petr B., 14.04.2020 17:05

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 15.04.2020 14:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

Kompenzační bonus pro OSVČ, ve výši 25 tisíc korun, za období březen a duben 2020, schválila vláda (a poté i parlament) minulý týden (ve čtvrtek 9. 4. 2020). Tato podpora je určena pro podnikatele (OSVČ, živnostníky), kteří byli zasaženi epidemií koronavirus.

Podle toho, jak vláda stanovila podmínky nároku na kompenzační bonus, by na něj měli mít nárok i ti, kdo mají podnikání jako vedlejší zdroj příjmu. Resp. ti, pro které je podnikání jen vedlejší činností.

Nárok by měli mít i studenti, důchodci nebo třeba ženy, které si přivydělávají, běhám mateřské nebo rodičovské.

Pouze zaměstnanci, kteří mají hlavní příjem ze zaměstnání, a podnikání je pro ně jen vedlejší, nemají podle aktuálně platných podmínek nárok na kompenzační bonus 25 tisíc korun.

Ministerstvo financí přímo uvedlo:

„Kompenzační bonus je určen i pro studenty, kteří jsou současně OSVČ na vedlejší činnost a výkon této činnosti jim zcela nebo významně znemožnilo šíření koronaviru či související opatření vlády.“

Pokud tedy podnikáte během studia, jako OSVČ, a pokud bylo vaše podnikání nějak ovlivněno epidemií koronaviru, pak máte na kompenzační bonus nárok.

U podpory 25 tisíc korun pro OSVČ není podle schválených podmínek nutné dokládat, že vám poklesl příjem nebo došlo k nějakému jinému negativnímu vlivu epidemii. Resp. součástí žádosti o kompenzační bonus je čestné prohlášení, ve kterém potvrdíte, že splňujete podmínky pro nárok na tuto podporu. Není už ale potřeba dokládat nic dalšího (původně se zvažovalo, že by OSVČ musel doložit 10% pokles příjmu oproti období před epidemií.

Nárok na kompenzační bonus (podporu 25 tisíc korun mají i studenti, kteří podnikají jako OSVČ během studia. Nejsou pro ně žádné speciální podmínky nebo omezení. Stačí si tedy podat žádost o podporu a měl byste dostat slíbených 25 tisíc korun.

Návod jak požádat o kompenzační bonus najdete například zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,