Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců.

Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu.

Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za prosinec počítat s tím, co jsem vydělal už v listopadu, ale vyplaceno mi bylo až v prosinci nebo to, co jsem vydělal v prosinci, ale vyplaceno mi bude až v lednu.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Matěj S., 07.01.02022 11:55
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08,01,22022 14:32 napsal/a:

Dobrý den,

Pro posuzování nároku na kompenzační bonus 2022 (zákon číslo 519/2021 Sb.), tj. zda u vás došlo k poklesu příjmu alespoň o 30%, jsou rozhodující tržby z prodeje výrobků a služeb (resp. u srovnávacího období, se posuzují všechny příjmy, podle paragrafu 6. 7 a 9 zákona o dani z příjmu).

Vaše příjmy z podnikání – tržby – se započítají podle toho, zda vedete účetnictví nebo ne:

1, Pokud byste, jako podnikatel vedl účetnictví (to co se dříve nazývalo podvojné účetnictví), tak se řídíte datem zaúčtování (zpravidla datem vystavení faktury).

2, Pokud účetnictví nevedete (což spíše předpokládám, zřejmě máte jen jednoduchou daňovou evidenci), pak se řídíte tzv. „hotovostním principem“. Tj. tržby (příjmy) zohledníte v tom měsíci, kdy jste je skutečně přijal na účet/v hotovosti.

U kompenzačního bonusu by to tedy zřejmě mělo být takto:

  • 1 kompenzační období (22. 11. 2021 až 31. 12. 2021) = porovnávají se příjmy za prosinec 2021 (příjmy přijaté v prosinci) oproti příjmům ve srovnávacím období (průměr za 3 měsíce v rozhodném období od 1. 6. 2021 do 31. 10. 2021)
  • 2 kompenzační období (1. 1. 2022 až 31. 1. 2022) = porovnávají se příjmy za leden 2022 (příjmy přijaté v lednu) oproti příjmům ve srovnávacím období (průměr za 3 měsíce v rozhodném období od 1. 6. 2021 do 31. 10. 2021)

Případně viz Otázky a odpovědi na webu Finanční správy – otázka číslo 21:

Na úvod je nutné podotknout, že příjmy se pro účely testování nároku na kompenzační bonus určují v případě testu významného dotčení činnosti stejně, jako se určují pro účely daní z příjmů. Z toho také vyplývá, že záleží na tom, zda poplatník (subjekt KB nebo s.r.o.) vede účetnictví (resp. „podvojné účetnictví“) nebo nikoliv.

Jak u subjektů KB, které vedou účetnictví, tak u těch, které účetnictví nevedou (resp. vedou daňovou evidenci), se jedná vždy o stejnou množinu příjmů, ovšem s tím rozdílem, že do stanovení jejich výše pro účely zahrnutí do testu se promítá fakt, že jsou tyto příjmy vykazovány jiným způsobem. Obecně platí, že způsob, jakým je tržba vykazována, je určující pro to, v jakém okamžiku bude tento příjem zahrnut do testu významného dotčení činnosti.

Pokud subjekt KB nebo s.r.o., které je společníkem, vede účetnictví, jsou jeho příjmy výnosy podle účetních předpisů, a zahrnutí příjmů do testu významného dotčení činnosti podle zákona o kompenzačním bonusu pro rok 2022 záleží na okamžiku zaúčtování takového výnosu, kterým je např. vydání faktury, a to bez ohledu na skutečnost, zda byl v příslušném období příjem skutečně realizován či nikoliv.

Pokud subjekt KB vede daňovou evidenci, použije se pro stanovení okamžiku zahrnutí příjmů do uvedeného testu tzv. „hotovostní princip“, kdy rozhodné bude datum přijetí úhrady.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus pro OSVČ 2021/2022 za karanténu

-

Dobrý den, mám nárok jako OSVČ na 1. kompenzační bonus (22. 11. – 31. 12. 2021), když jsem měl nařízenou karanténu od 18.11. – 2. 12. 2021. Za odpověď předem děkuji.

Zobrazit odpověď