Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024.

Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok).

Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi jasné že na mateřskou na druhé dítě nárok nemám.

Ale budu mít nárok na nějaké příspěvky od úřadu po dobu druhého těhotenství?

Pochybuji totiž, že mě těhotnou někam přijmou na cca 8 měsíců.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Anna, 25. 3. 2024 14:37
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.03.2024 16:31 napsal/a:

Dobrý den,

Jestliže jste nyní bez zaměstnání (pracovní poměr na dobu určitou vám skončil již před delší dobou), tak momentálně nesplňujete žádnou z podmínek pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Abyste případně mohla mít nárok na PPM i u druhého dítěte, tak byste musela nastoupit do nějakého zaměstnání (nebo začít podnikat jako OSVČ a platit si nemocenské pojištění).

A ještě před nástupem na druhou PPM (což je 8 až 6 týdnů před porodem), byste musela získat alespoň 270 kalendářních dní účasti na nemocenském pojištění – technicky by tedy bylo nutné nejprve nastoupit do práce, až poté, za cca 2 měsíce otěhotnět.

Bude-li až do dalšího porodu bez zaměstnání, pak opravdu nebude nárok na peněžitou pomoc v mateřství a budete mít nárok až na rodičovský příspěvek (což je nyní 350 000 Kč) – nárok bude ihned po narození druhého dítěte.

Aktuálně můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. I když vám poslední zaměstnání skončilo již před delší dobou, tak se vám následná péče o dítě, počítá jako náhradní doba zaměstnání. Splňujete tedy podmínku „minimální odpracované“ doby pro nárok na podporu.

Předpokladem pro nárok na podporu, je ale evidence na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání se vším, co s tím souvisí. Tj. musela byste si aktivně hledat nové zaměstnání, chodit na pravidelné schůzky, a případně i přijmout zaměstnání, které by vám zprostředkoval úřad práce.

Podpora v nezaměstnanosti (po rodičovské), v případě že na ni vzniká nárok započítáním náhradní doby, je jenom poměrně nízká.

Vypočítá se z průměrné mzdy a v roce 2024 to vychází na 6 365 Kč první dva měsíce, 5 092 Kč další dva měsíce a 4 667 Kč poslední měsíc (předpokládám, že je vám méně než 50 roků a na podporu tedy máte nárok maximálně 5 měsíců).

Jinak můžete mít nárok jenom na „běžné“ sociální dávky, jako jsou přídavky na dítě, přídavky na bydlení nebo případně i dávky hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení).

U těchto sociálních dávek, záleží na celkovém příjmu domácnosti (u dávek hmotné nouze pak i na celkové sociální/ekonomické situaci).

Pokud byste ještě před porodem (alespoň na krátkou dobu), nastoupila do nějakého zaměstnání, pak byste mohla mít nárok na nemocenské dávky.

Účast na nemocenském pojištění vzniká hned od prvního dne v novém zaměstnání (po zahájení výkonu práce).

Takže kdybyste našla nějakou práci (kde by vám vznikala účast na NP – nesměla by to tedy být například jenom DPP s příjmem do 10 000 Kč), tak byste mohla třeba už po dvou týdnech (nebo kdykoliv během zkušební doby), jít na neschopenku (např. z důvodu rizikového těhotenství), a měla byste nárok na standardních nemocenskou (výpočet by se odvíjel od průměrného/pravděpodobného výdělku, podle délky zaměstnání). Na nemocenské dávky, je nárok i po skončení zaměstnání.

Pokud byste byla zaměstnaná v období před porodem, tak je případně nárok na nemocenské dávky v souvislosti s porodem (6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu).

Při nástupu do zaměstnání, nemáte povinnost zaměstnavateli hlásit, že jste těhotná nebo že plánujete další těhotenství (na to se vás zaměstnavatel při pohovoru ani nesmí ptát).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď