Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec.

Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence.

Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný.

Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s dítětem.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Leona, 24.4.2024 22:58
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.04.2024 16:08 napsal/a:

Dobrý den,

Během rodičovské dovolené, vám nevzniká nárok na žádnou z dávek nemocenské pojištění. Platí to jak pro krátkodobé ošetřovné (maximálně 9 dní), tak i pro dlouhodobé ošetřovné (maximálně 90 dní). A platí to i pro nemocenskou (nemocenské dávky).

Všechny dávky, které jsou vypláceny na základě nemocenského pojištění, slouží jako určitá kompenzace za mzdu, kterou nedostáváte v době, kdy jste doma na neschopence, nebo když zůstanete doma (a nemůžete tedy vykonávat práci), abyste pečovala o dítě, manžela nebo nějakou jinou osobu.

Během rodičovské dovolené, ale v zaměstnání nedostáváte žádnou mzdu, takže vám pak logicky ani nepřísluší žádná kompenzace (o nic nepřicházíte). A současně ani případná péče o manžela není důvodem, který by vám bránil ve výkonu práce v zaměstnání (protože jste doma na rodičovské a v zaměstnání nyní stejně nepracujete).

Podobné by to bylo i v situaci, kdy by to nebyla rodičovská dovolená, ale když byste v zaměstnání měla neplacené volno. Opět by nebyl nárok ani na ošetřovné, ani na nemocenskou.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 28, odstavec 5:

(5) Nemocenské se nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu nebo služební volno, za které nebyl poskytnut služební příjem nebo služební plat, pokud dočasná pracovní neschopnost vznikla nebo karanténa byla nařízena nejdříve dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno. Ustanovení věty první neplatí v případě, kdy pojištěnka nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství z žádné pojištěné činnosti, v případě, kdy pojištěnec byl uznán dočasně práce neschopným podle § 57 odst. 1 písm. e) a f) a v případě pracovního nebo služebního volna poskytnutého z důvodů ošetřování nebo péče uvedených v § 39 odst. 1 písm. a) nebo b).

A dále viz paragraf 39, odstavec 1:

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu

A dále viz paragraf 41e, odstavec 5:

(5) Dlouhodobé ošetřovné se nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu, pokud potřeba dlouhodobé péče vznikla nejdříve dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno. Dlouhodobé ošetřovné se dále nevyplácí za dny pracovního klidu v kalendářním týdnu, pokud zaměstnanci v tomto kalendářním týdnu nevznikl nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro zaměstnance pracovním dnem v kalendářním týdnu a v němž potřeba dlouhodobé péče trvala.

Na dlouhodobé ošetřovné, byste mohla mít nárok v případě, že byste se v zaměstnání domluvila na ukončení rodičovské dovolené (rodičovskou dovolenou máte v zaměstnání zřejmě nahlášenou do 3 roků dítěte; je ale možné se domluvit na předčasném ukončení, pokud by s tím zaměstnavatel souhlasil).

Po skončení rodičovské dovolené, máte ihned nárok jak na nemocenskou (náhradu mzdy za nemoc, nebo nemocenské dávky), tak i na ošetřovné (krátkodobé i dlouhodobé). Tj. je možné jeden den ukončit rodičovskou dovolenou, a druhý den jít na neschopenku nebo mít nárok na ošetřovné.

U krátkodobého ošetřovného je to ale maximálně 9 dní.

U dlouhodobého ošetřovného to může být až 90 dní, předpokladem je ale hospitalizace manžela alespoň 4 dny v nemocnici, a následná potřeba péče alespoň po dobu 30 dní (příslušné potvrzení, které je potřebné pro uplatnění nároku na dlouhodobé OČR, vystavuje lékař v nemocnici, kde bude manžel hospitalizován).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď