Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě?

Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného.

Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází z finančních důvodů v úvahu.

Předem děkuji za reakci

Dotaz poslal/a: Alena H., 27.09.2023 13:50
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.09.2023 15:54 napsal/a:

Dobrý den,

Na ošetřovné může být nárok i u dětí nad 10 roků. Podle příslušného zákona (zákon číslo 187/2006 Sb., zákon o nemocenském pojištění - viz paragraf 39 a další) je na ošetřovné nárok jak u dětí do 10 roků, tak i u starších dětí nebo u dospělých.

Podle podmínek, jsou rozlišovány dvě skupiny případů, kdy je nárok na OČR:

1) Děti do 10 roků = u malých dětí jsou podmínky pro nárok na OČR méně přísné. Na ošetřovné může být nárok i u zdravého dítěte (pokud je zavřená škola/školka nebo onemocní osoba, která o dítě běžně pečuje). Na OČR je nárok u nemocných dětí v podstatě „kdykoliv“.

2) Všechny ostatní fyzické osoby = tj. platí pro děti nad 10 roků nebo i pro dospělé a podmínky jsou přísnější. Na OČR může být nárok v případě, že dítě nad 10 roků (nebo jiná osoba) vyžaduje ošetřování.

Viz paragraf 39, odstavec 1:

§ 39 Podmínky nároku na ošetřovné

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu 

a) ošetřování

1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo

2.jiné fyzické osoby, jejíž zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo ženy, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo

O tom, zda zdravotní stav dítě nebo jiné osoby, vyžaduje „nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou“ rozhoduje lékař. Nedá se to zcela zobecnit.

Je řada případů, kdy je nutnost ošetřování během nemoci zřejmá (vysoké horečky, závažné komplikace, úplná nebo částečná nepohyblivost, apod.).

V jiných případech je zase jasné, že na OČR nárok nebude – například pokud by to byla jen nucená domácí izolace jinak zdravého dítěte, nebo nějaká málo závažná nemoc.

Pokud váš syn ani není schopen vstát z postele a jakkoliv se o sebe postarat, tak se dle mého osobního názoru jedná o případ, kdy by měl výt nárok na ošetřovné podle standardních podmínek.

Nejsem ale lékař, a rozhodně si netroufám posuzovat zdravotní stav vašeho dítěte, a zda je zde s ohledem na jeho zdravotní stav, nezbytně nutná péče od jiné osoby.

Rozhodnutí o potřebě ošetřování dítěte, je plně v kompetenci vašeho lékaře, který by měl být schopen posoudit zdravotní stav.

Lékař by vám měl případně vystavit standardní „ošetřovačku“, jako tomu bylo doposud, dokud bylo dítě mladší než 10 roků.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď