Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici.

Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny?

Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat?

Děkuji s pozdravem

Dotaz poslal/a: Karin B., 18.11.2023 10:49
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.11.2023 15:19 napsal/a:

Dobrý den,

Na ošetřovné („paragraf na dítě“), není nárok v době, kdy je na toto dítě pobírán rodičovský příspěvek nebo peněžitá pomoc v mateřství.

Výjimkou je ale situace, kdy osoba, která o dítě pečuje (a pobírá mateřskou nebo rodičovskou), onemocní a nemůže se sama postarat o dítě. Což je i váš případ.

Pokud by bylo dítě nemocné a vy zdravá, tak manžel během vaší rodičovské nemůže mít nárok na OČR na dítě, protože na něj vy berete rodičovskou.

Pokud ale budete nemocná vy, nebo pokud budete hospitalizovaná v nemocnici, nebo i pokud byste byla s dalším dítětem v porodnici, tak má manžel nárok na OČR na vaše dítě. I když je na něj zatím stále čerpán rodičovský příspěvek.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 39, odstavec 3:

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

Takže po dobu vaší hospitalizace (maximálně ale 9 kalendářních dní), může mít nárok na ošetřovné podle běžných podmínek. Jedná se o 60% z redukovaného vyměřovacího základu (viz kalkulačka pro výpočet OČR zde).

Předpokladem je, že manžel pracuje v zaměstnání v pracovním nebo služebním poměru. Při práci na dohodu DPP nebo DPČ, nebo pokud by byl manžel OSVČ, tak zatím podle aktuálních podmínek nemá nárok na OČR.

Pokud by po propuštění z nemocnice, vyžadoval váš zdravotní stav, aby se o vás někdo staral, pak může mít případně manžel nárok i na ošetřovné přímo na vás. Opět to může být 9 kalendářních dní (a 60% z hrubé mzdy)

Nebo pokud by váš zdravotní stav závažnější a byla by potřeba dlouhodobější péče, tak může být nárok i na dlouhodobé ošetřovné. To může být až 90 kalendářních dní.

Předpokladem pro nárok na dlouhodobé ošetřovné, je právě hospitalizace ošetřované osoby v nemocnici (minimálně 3 dny), a předpoklad následné péče minimálně 30 dní. Dlouhodobé ošetřovné je také 60% z hrubé mzdy.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď