Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat:

Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola.

To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dotaz poslal/a: Lenka, 19.04.2024 15:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.04.2024 16:24 napsal/a:

Dobrý den,

Vycházky během pracovní neschopnosti, jsou nenároková věc. To znamená, že je lékař může povolit (s ohledem na aktuální zdravotní stav a stanovený léčebný režim), nedají se ale vymáhat.

Vycházky jsou omezeny, na maximálně 6 hodin za den, v době od 7:00 do 19:00 – viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 56, odstavec 4 a 6:

(4) O povolení vycházek nebo změny jejich rozsahu a doby [odstavec 2 písm. c)] a o změně místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti podle odstavce 3 věty první a třetí rozhoduje ošetřující lékař; o změně místa pobytu rozhoduje ošetřující lékař jen na základě žádosti dočasně práce neschopného pojištěnce. Pokud dočasně práce neschopný pojištěnec požádá o povolení vycházek nebo změny jejich rozsahu a doby nebo o povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti a ošetřující lékař vycházky nebo jejich změnu nebo změnu místa pobytu nepovolí, vydá ošetřující lékař rozhodnutí o tomto nepovolení, jen pokud pojištěnec vydání tohoto rozhodnutí požaduje. Na rozhodnutí týkající se vycházek a povolení změny místa pobytu ošetřujícím lékařem a na další postup se použije zvláštní právní předpis o poskytování zdravotních služeb.

(6) Vycházky podle odstavce 2 písm. c) může ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného pojištěnce a který nenarušuje stanovený individuální léčebný postup. Ošetřující lékař může vycházky povolit podle věty první nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek. Výjimečně může ošetřující lékař v případech, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře povolit, aby si tento pojištěnec volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. O souhlas orgánu nemocenského pojištění podle věty třetí žádá tento orgán ošetřující lékař v elektronické podobě zasláním na elektronickou adresu určenou orgánem nemocenského pojištění; ustanovení § 61 odst. 3 platí zde obdobně. Příslušný orgán nemocenského pojištění sděluje ošetřujícímu lékaři souhlas podle věty třetí v elektronické podobě prostřednictvím informačního systému pojištění, pokud to technické řešení daného informačního systému pojištění umožní.

Případné povolení vycházek během neschopenky, je tedy závislé především na zdravotním stavu, a na stanoveném léčebném režimu. O tom rozhoduje lékař.

Je poměrně běžné, že například při zlomené noze, se v první části neschopenky (kdy je nechodící sádra) vycházky nepovolují. A je i řada dalších případů, kdy je neschopenka bez vycházek.

Nejsem lékař, a neposoudím, zda po operaci prostaty, je zdravotní stav vašeho manžela takový, aby mu lékař mohl povolit vycházky nebo ne. Pokud je například nařízený klidový režim, kdy by manžel vůbec neměl vstávat z postele, pak je nepovolení vycházek pochopitelné.

Každopádně ohledně vycházek, je nutné se obrátit na ošetřujícího lékaře, a explicitně jej požádat o povolení vycházek. Pokud má lékař nějaké rozumné důvody, proč nemůže povolit vycházky, tak je určitě manželovi sdělí.

Manžel si současně může vyžádat písemné potvrzení o nepovolení vycházek. A do 3 dnů od obdržení tohoto písemného zamítnutí žádosti o vycházky, je možné podat návrh na přezkoumání tohoto rozhodnutí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď