Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru.

Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka).

Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Dita, 03.02.2024 7:36
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.02.2024 18:56 napsal/a:

Dobrý den,

pokud vám výpovědní doba skončila teď na konci měsíce ledna 2024 (tj. od 1. 2. 2024 jste nezaměstnaná), tak až do 7. 2. 2024 vám běží ochranná doba, pro nárok na nemocenskou.

Ochranná doba, pro nárok na nemocenskou, je 7 kalendářních dní, po ukončení pracovního poměru (platí za předpokladu, že se jednalo o zaměstnání, kde vám vznikala účast na nemocenském pojištění – tj. nebyla to například jenom práce na dohodu s příjmem do 10 000 Kč, apod.).

Jste-li nyní nemocná, a začátek neschopenky budete mít během těchto 7 kalendářních dní po skončení zaměstnání, pak budete mít nárok na nemocenské dávky.

Pozor ale na to, že nárok na nemocenské dávky, vzniká až od 15 dne na neschopence.

Prvních 14 dní platí nemocenskou svým zaměstnancům zaměstnavatel. Po skončení zaměstnání, už ale na nemocenskou od zaměstnavatele není nárok (viz: náhrada mzdy za nemoc).

Bude-li vám neschopenka začínat až po uplynutí výpovědní doby, tak prvních 14 dní není nárok na vůbec žádnou nemocenskou.

Můžete být na neschopence, ale bez nároku na náhradu mzdy za nemoc. Vznikne vám až nárok na nemocenské dávky, pokud budete v pracovní neschopnosti déle až 2 týdny.

Jiné by to bylo, pokud by vám neschopenka začala už během zaměstnání (ještě ve výpovědní době).

Pokud by neschopenka začala alespoň 14 dní před koncem pracovního poměru, tak by vám první dva týdny nemoci normálně zaplatil zaměstnavatel.

A neschopenka by pokračovala i dále, po skončení zaměstnání. A by byl nárok na nemocenské dávky od 15 dne.

Začne-li neschopenka během výpovědní doby a jedná se o výpověď od zaměstnavatele, tak může dojít i k prodloužení výpovědní doby.

Pokud ale na neschopenku teprve půjdete, tak je to bohužel prvních 14 dní „neplacená neschopenka“.

Pokud ale počítáte s tím, že budete práce neschopná déle než 14 dní, pak se určitě vyplatí nechat si co nejdříve vystavit neschopenku (dá se to až 3 dny zpětně).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď