Kalkulačka: Výpočet termín odchodu na mateřskou (začátek PPM)

Těhotná žena, může nastoupit na mateřskou dovolenou už před porodem – 6 až 8 týdnů před termínem porodu. Termín začátku mateřské, se dá vypočítat z termínu porodu (nebo případně i na základě termínu početí). Termín, od kdy je nárok na PPM, je stejný, jako začátek mateřské dovolené.

Mateřská dovolená v zaměstnání, a nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), začíná už před porodem. Termín si může nastávající maminka zvolit sama. Pokud si termín neurčí, bude mateřská začínat nejpozději 6 týdnů před porodem.

Délka mateřské dovolené, se odvíjí od počtu dětí. Mateřská na jedno dítě je 28 týdnů, mateřská na dvojčata je 37 týdnů. Je-li na mateřské muž (nebo když se jedná o jiný případ převzetí dítěte do péče), tak je mateřská o 6 týdnů kratší.

Začátek mateřské dovolené – termín kdy začíná PPM

Začátek mateřské dovolené, a termín od kdy je nárok na peněžitou pomoc v mateřství, vychází stejně. V obou případech, je to už před porodem:

  • Žena si může zvolit termín nástupu na mateřskou v období od začátku 8 týdne před porodem do začátku 6 týdne před porodem
  • Pokud není zvolen termín začátku mateřské, tak je termín automaticky stanoven na začátek 6 týdne před porodem

Ke dni začátku mateřské dovolené, musí být splněny všechny podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství. V tomto smyslu, se tedy nástup na mateřskou nedá odložit až do nějaké pozdější doby, kdy budou splněny podmínky.

Nástup na mateřskou, se vypočítá z předpokládaného termínu porodu, který určuje lékař. Ten také v příslušné době před porodem vyplňuje žádost o peněžitou pomoc v mateřství (formulář pro žádost o PPM není k dispozici na internetu, ale má jej pouze lékař).

Žádost o mateřskou (PPM), se předává zaměstnavateli (po skončení zaměstnání se to řeší ještě v bývalé práci). Nebo si žádost řeší OSVČ samy přímo na OSSZ.

Kalkulačka: Výpočet termínu, kdy půjdu na mateřskou

V následující kalkulačce si můžete spočítat, kdy vám bude začínat mateřská dovolená. Výpočet je možné provést na základě předpokládaného termínu porodu (pokud vám lékař již sdělil datum).

Nebo je možné začátek mateřské vypočítat i podle toho kdy začalo těhotenství (termín poslední menstruace před začátkem těhotenství, nebo termín ovulace, při které došlo k početí). Tyto dvě možnosti jsou ale méně přesné (rozhodovat bude lékařem stanovený termín porodu).

Kalkulačka - termín začátku mateřské dovolené
Druh termínu
Datum
Výpočet

Další kalkulačky:

Jaký je rozdíl mezi mateřskou dovolenou a peněžitou pomocí v mateřství?

V mnoha textech na internetu, nebo v různých diskusích, se často mluví o „mateřské“. A někdy je tím myšlena mateřská dovolená, jindy zase peněžitá pomoc v mateřství, nebo se pod tento termín zahrnuje i rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. Není to ale stejné:

Mateřská dovolená je volno v zaměstnání

  • Nárok mohou mít pouze ženy (otec dítěte může být jenom na rodičovské dovolené)
  • Podmínky pro mateřskou dovolenou jsou stanoveny v zákoníku práce (paragraf 195)
  • Začátek mateřské dovolené je v termínu od začátku 8 týdne před porodem do začátku 6 týdne před porodem
  • Délka mateřské dovolené je 28 týdnů nebo 37 týdnů (dvojčata, vícerčata)
  • Na mateřskou dovolenu mohou mít nárok jenom zaměstnané ženy (nárok nemají podnikatelky, nezaměstnané ženy, apod.)

Peněžitá pomoc v mateřství – finanční dávka

  • Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) je vyplácena ČSSZ na základě nemocenského pojištění
  • Nárok mohou mít i podnikatelky (OSVČ si musí platit dobrovolné nemocenské pojištění)
  • Nárok může být i po skončení zaměstnání (pokud je nástup na mateřskou v ochranné době a jsou splněny všechny podmínky, případně i když je nárok na nemocenské dávky po skončení předchozího zaměstnání)
  • Doba, po kterou je vyplácena PPM, je také 28 týdnů nebo 37 týdnů
  • Nárok může mít i muž (od začátku 7 týdne po porodu, po dobu 22 týdnů)
  • Na PPM vzniká nárok také nejdříve od začátku 8 týdne před porodem, a nejpozději od začátku 6 týdne před očekávaným termínem porodu
  • Podmínky pro nárok na PPM jsou definovány v zákoně o nemocenském pojištění (paragraf 32 až 38)

Rodičovská dovolená je volno v zaměstnání

  • Na rodičovskou dovolenou mohou mít nárok oba rodiče
  • Rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte
  • Rodičovská dovolená se opět týká jenom zaměstnanců
  • Rodičovská dovolená je definována v zákoníku práce (paragraf 196)
  • Termín začátku rodičovské dovolené je možné určit libovolně, nejdříve ale až po porodu

Rodičovský příspěvek – sociální dávka

  • Rodičovský příspěvek spadá do systému sociálních dávek, které se řeší na Úřadu práce
  • Nárok může mít jenom jeden rodič (zpravidla ten, který bude pečovat o dítě)
  • Podmínkou pro nárok na RP není předchozí zaměstnání (nárok mají i nezaměstnané ženy, studentky, apod.)
  • Rodičovský příspěvek je 350 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata
  • Rodičovský příspěvek může být čerpán do 3 let dítěte (končí ve chvíli, kdy je vyplacena celá částka, nebo když se narodí další dítě, nebo když vznikne nárok na mateřskou u druhého dítěte, atd.)
  • Podmínky pro nárok na rodičovský příspěvek, jsou stanoveny v zákonu o státní sociální podpoře (paragraf 30 až 31)

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další užitečné informace:

Osobní bankrot 2024 – kalkulačka pro výpočet splátek během insolvence

-

Osobní bankrot, je laické označení pro situaci, když je někdo v insolvenci – resp. kdy se jedná o případ oddlužení fyzické osoby u soudu. Lidé s velkými dluhy, které už nezvládají splácet, mají možnost obrátit se na soud, a podat žádost o zahájení insolvenčního řízení. Podmínkou jsou minimálně 2 dluhy po splatnosti (nebo dluhy, kde akutně hrozí […]

Více informací

Kalkulačka: výpočet podpory v nezaměstnanosti 2024

-

Při ztrátě zaměstnání (nebo při ukončení či přerušení podnikání), můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce. Nárok na podporu je 5 až 11 měsíců (podle věku) a její výše se vypočítá, jako 65% až 45% z průměrné čisté mzdy v posledním zaměstnání (nebo z vyměřovacího základu pro sociální (důchodové) pojištění u OSVČ). Pro nárok na podporu […]

Více informací

Výpočet příspěvku na bydlení 2024 – kalkulačka, podmínky, změny

-

Příspěvek na bydlení je sociální dávka určená těm, kdo mají vysoké náklady na bydlení a nízké příjmy. Nárok může mít ten, kdo bydlí v nájmu nebo i majitel bytu nebo je nárok i při bydlení v podnájmu (pokud je to podnájem celého bytu). U přídavků na bydlení je nutné doložit 2x za rok náklady a […]

Více informací

Výpočet neschopenky od zaměstnavatele 2024 – kalkulačka náhrada mzdy za nemoc

-

Zaměstnancům platí nemocenskou prvních 14 dní jejich zaměstnavatel. Nárok na placenou neschopenku, může být i při práci na dohodu DPP a DPČ. Podnikatelé (živnostnici), ale mají prvních 14 dní dočasné pracovní neschopnost „smůlu“. OSVČ může mít na nemocenskou nárok, až do 15 dne na neschopence. Nemocenská od zaměstnavatele – náhrada mzdy za nemoc 2024 Během […]

Více informací

Online kalkulačka PPM 2024: Mateřská dovolená a peněžitá pomoc v mateřství

-

Během mateřské dovolené máte zpravidla nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Na této stránce najdete aktuální online kalkulačku, pro výpočet peněžité pomoci v mateřství v roce 2024. Můžete si tedy sami spočítat, kolik byste mohli dostat během mateřské dovolené. V doprovodném textu se podíváme na to, jak se provádí výpočet PPM, jaké jsou podmínky a kdo má […]

Více informací

Výpočet OČR 2024 – kalkulačka ošetřovné na dítě (nebo jiného člena rodiny)

-

Když vám onemocní dítě, nebo i v případech, kdy se nemá kdo postarat o malé dítě, můžete mít nárok na „paragraf“ v zaměstnání. Ošetřovné na dítě (nebo na jiného člena rodiny), je ale pouze krátkodobé. Pouze v některých případech (odlišné podmínky), může být nárok i na dlouhodobé ošetřovné (až 90 dní). Ošetřovné bylo velmi často využíváno během nedávné […]

Více informací