Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ.

Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc.

V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého mám nejvyšší částku) a potom je ještě měsíční vyměřovací základ na další rok, z kterého se platí zálohy.

V těchto vyměřovacích základech jsou velké rozdíly, takže by mě zajímalo, ze kterého se mi bude podpora počítat?

Velice děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Otakar, 24.03.2024 22:11
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.03.2024 16:17 napsal/a:

Dobrý den,

Vypočítaný vyměřovací základ pro sociální pojištění, se odvíjí od příjmů (zisku) z podnikání v předchozím roce.

V roce 2023, byl tento vyměřovací základ 50% ze zisku (z toho co vám v daňovém přiznání vyjde z příjmů po odečtení nákladů). V roce 2024 se vyměřovací základ zvýšil na 55%. Z toho pak platíte sociální pojištění ve výši 29,2%.

Všichni OSVČ hlavní, mají ale současně povinnost dodržet alespoň minimální vyměřovací základ.

V roce 2023 to bylo minimálně 120 972 Kč za rok (tj. 10 081 Kč měsíčně), v roce 2024 je to minimálně 158 292 Kč za rok (minimálně 13 191 Kč měsíčně).

Pokud je vypočítaný vyměřovací základ nižší, než kolik je minimální vyměřovací základ, pak se vás automaticky týká tento minimální základ.

Současně ale máte možnost dobrovolně platit vyšší sociální (důchodové) pojištění, a to tím, že si dobrovolně zvýšíte vyměřovací základ.

A to je ten určený vyměřovací základ. To je pak částka, která se v budoucnu použije pro výpočet důchodu (resp. tento vyměřovací základ, se přepočítá příslušným koeficientem, a je to určitý ekvivalent „měsíční hrubé mzdy“ u zaměstnanců).

Výpočet podpory v nezaměstnanosti, se odvíjí od toho určeného vyměřovacího základu (pokud jste si ho sám neměnil, tak je to alespoň minimální vyměřovací základ, nebo případně vypočítaný vyměřovací základ, pokud je ten vypočítaný vyšší).

Vyměřovací základ pro další rok, si buď opět můžete sám určit (vyšší), nebo to bude alespoň minimální vyměřovací základ (13 191 Kč pro rok 2024), nebo vypočítaný vyměřovací základ (pokud by byl vyšší než minimální).

Co se týká konkrétního výpočtu podpory v nezaměstnanosti po přerušení, nebo ukončení podnikání jako OSVČ, tak bude záležet i na tom, kdy přesně dojde k přerušení/ukončení.

Jakmile ukončíte/přerušíte podnikání, tak to oznamujete na ČSSZ, a budete je žádat o vystavení potvrzení o aktuálním vyměřovacím základu (toto potvrzení budou potřebovat na Úřadu práce).

A ČSSZ vám spočítá aktuální vyměřovací základ ke dni, kdy dojde k přerušení/ukončení, který se přepočítá na měsíční částku, a z toho se vypočítá podpora v nezaměstnanosti (standardním způsobem – tj. 65% první dva měsíce, 50% další dva měsíce a 45% po zbytek doby).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce OSVČ:

Ukončení rodičovské dovolené jako OSVČ – placení pojištění (sociální, zdravotní)

-

Hezký den, mám dotaz ohledně ukončení rodičovského příspěvku u OSVČ. V roce 2022 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou, kdy jsem si čerpání rodičovského příspěvku nastavila na 2 roky (končí mi tedy v únoru letošního roku). Již před narozením syna jsem podnikala jako OSVČ (nepovinné nemocenské pojištění jsem si neplatila). Je třeba ukončení rodičovského příspěvku nahlásit […]

Zobrazit odpověď

Přerušení podnikání (OSVČ hlavní) a začátek rodičovské

-

Dobrý den, jsem OSVČ, těhotná a neplatila jsem si nemocenské pojištění. Nemám tedy nárok na PPM, ale jenom na pobírání rodičovského příspěvku od narození dítěte. Není mi jasné, k jakému datu mám pozastavit živnost. Nerada bych zůstala bez zdravotního pojištění, zároveň nechci zbytečně platit, když už budu mít nárok být pojištěncem státu. Rozumím tomu správně, […]

Zobrazit odpověď

OSVČ mateřská – budu mít nárok na PPM po přerušení živnosti?

-

Dobrý den, prosím o radu a předem Vám moc děkuji za odpověď. Momentálně jsem OSVČ v paušálním režimu, nemocenské si platím od dubna 2022, takže bych měla mít nárok na mateřskou. Termín porodu mám 25. 3. 2024. Můj dotaz zní, zda budu mít na mateřskou stále nárok v případě, že bych na tři měsíce přerušila […]

Zobrazit odpověď

Mohu si uplatnit daňovou slevu na dítě – zaměstnanec na HPP + OSVČ

-

Dobrý den mám prosím dotaz. Nastoupila jsem teď v září na HPP se 40h úvazkem. Zároveň jsem i OSVČ, pojišťovací poradce vedený pod ČNB. Mohu začít uplatňovat slevy na děti při HPP nebo to nelze? V daňových přiznáních v předchozích letech jsem neuplatňovala. Děkuji

Zobrazit odpověď