Ukončení rodičovské dovolené jako OSVČ – placení pojištění (sociální, zdravotní)

Hezký den, mám dotaz ohledně ukončení rodičovského příspěvku u OSVČ.

V roce 2022 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou, kdy jsem si čerpání rodičovského příspěvku nastavila na 2 roky (končí mi tedy v únoru letošního roku).

Již před narozením syna jsem podnikala jako OSVČ (nepovinné nemocenské pojištění jsem si neplatila). Je třeba ukončení rodičovského příspěvku nahlásit na ČSSZ, ZP, příp. jinam?

Po ukončení rodičovského příspěvku však můj příjem jako OSVČ nebude tak vysoký, jako před narozením syna. Předpokládám, že většinu vydělaných peněz tak pošlu na zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

Neexistuje jiná cesta, jak neposílat většinu svého výdělku státu?

Předem děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Katka, 09.1.2024 23:20
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.01.2024 14:11 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud podnikáte jako OSVČ, tak se u vás asi nejednalo o rodičovskou dovolenou v pravém slova smyslu. Na rodičovské dovolené (tak jak ji definuje zákoník práce), mohou být jenom zaměstnanci.

V případě podnikatelek, a péče o malé dítě, je zde několik různých aspektů:

1) Sociální pojištění

Od 1. 1. 2024 se změnily podmínky - po dobu péče o dítě do 4 roků, můžete být i nadále považována za OSVČ vedlejší. Není to navázáno na pobírání rodičovského příspěvku, ale podmínkou je péče o dítě do 4 roků.

Viz zákon 155/1995 Sb., paragraf 9, odstavec 6, písmeno d:

(6) Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud osoba samostatně výdělečně činná v kalendářním roce

d) osobně pečovala o dítě do 4 let věku,

Jako OSVČ vedlejší, platíte nižší zálohy na sociální pojištění – v roce 2024 je to 1413 Kč měsíčně (pokud ale máte příjem do 105 520 Kč, pak nemusíte jako OSVČ vedlejší platit zálohy na sociální vůbec, a bude platit až příslušnou částku, která se vám vypočítá na základě podaného přehledu o příjmech – sociální pojištění pro OSVČ je 29,2% z vyměřovacího základu).

Ukončení rodičovského příspěvku není potřeba hlásit na ČSSZ.

2) Zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění za vás platí stát pouze po dobu, kdy jste příjemcem rodičovského příspěvku. Tady jsou podmínky stanoveny jinak než u sociálního pojištění.

Viz paragraf 7, odstavec 1, písmeno c:

(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

c) příjemce rodičovského příspěvku;

Jakmile vám skončí rodičovský příspěvek, tak vám vzniká povinnost, abyste si sama platila zdravotní pojištění.

Ukončení rodičovského příspěvku, musíte nahlásit na zdravotní pojišťovnu nejpozději do 8 dní. Následně si budete muset platit zdravotní pojištění sama.

Vyhnout se placení zdravotní pojištění moc nejde – pokud za vás neplatí zdravotní pojištění stát, tak si jen musíte platit sama (nebo byste musela být zaměstnaná – alespoň na DPČ, pak by ZP platit zaměstnavatel).

Existuje například možnost, být u zdravotní pojišťovny vedená jako osoba pečující o dítě do 7 roků, pak platí ZP stát. V takovém případě ale zase není možné být OSVČ (resp. nesměla byste mít příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatně výdělečné činnosti, je možná jenom nějaká brigáda na DPP s příjmem do 10 000 Kč, nebo na DPČ s příjmem do 4 000 Kč).

Stát platí ZP i v dalších případech (viz paragraf 7, odstavec 1, v zákoně o veřejném zdravotním pojištění). Pokud ale nespadáte do žádné z uvedených kategorií, tak si musíte platit zdravotní pojištění sama.

3) Daně

Daně platíte na základě příjmu (zisku) z podnikání. Tady ukončení rodičovského příspěvku nemá žádný význam – nijak to nesouvisí, na FÚ není potřeba nic hlásit. Pokud máte z podnikání jenom nízké příjmy, tak ani daně platit nemusíte (díky uplatnění daňové slevy na poplatníka, nebo případně dalších daňových slev).

Když to shrnu, tak po skončení rodičovského příspěvku, si budete muset sama platit jenom zdravotní pojištění (sociální jenom v případě, že máte za rok vyšší příjem (zisk z podnikání, nebo další zdanitelné příjmy). A i v takovém případě až do 4 roků dítěte, platíte jenom nízkou minimální zálohu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď