Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

Dobrý den,

manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ.

Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Michal B., 09.02.2024 12:44
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.02.2024 18:14 napsal/a:

Dobrý den,

Za osobu pečující o jedno dítě do 7 roků nebo o 2 děti do 15 roků, platí zdravotní pojištění stát. Musí být ale splněno několik podmínek, mezi které patří i forma výdělečné činnosti nebo omezení maximálního příjmu.

Aby stát platil zdravotní pojištění, tak musí být splněna tato omezení:

  • Nesmí být vykonávána samostatně výdělečná činnost (OSVČ)
  • Nesmí to být ani práce v zaměstnání (pracovní nebo služební poměr, ani na zkrácený úvazek)
  • Může se jednat pouze o práci na dohodu DPP nebo DPČ
  • U dohody o provedení práce (DPP), může být maximální příjem od 10 000 Kč (včetně)
  • U dohody o pracovní činnosti (DPČ), může být příjem do 3 999 Kč

Během roku 2024, se ale tyto podmínky budou měnit. Změna se bude týkat především práce na dohodu DPP. Jsou schválené určité změny, které by měly začít platit od 1. 7. 2024.

Současně je ale určitá míra nejistoty, jak to přesně bude (nově schválené podmínky jsou dosti obtížně aplikovatelné praxi, takže se teď řeší další změna).

Pokud bude platit to, co je schváleno, tak by zřejmě bylo možné mít u DPP příjem do 10 500 Kč (u jednoho zaměstnavatele) nebo případně do 17 500 Kč (pokud by se jednalo o více souběžných dohod u více zaměstnavatelů během jednoho měsíce).

Alternativně to ale může být ještě změněno, a pak by byl příjem u jednoho zaměstnavatele omezen na maximálně 10 500 Kč (a u dalších zaměstnavatelů by to bylo maximálně do 4 000 Kč). Nebo to může být i celé úplně jinak.

U dohody o pracovní činnosti, zřejmě žádné změny nebudou. Tam se limit (4000 Kč), bude měnit pravděpodobně až od 1. 1. 2025 (podle toho jaký bude vývoj průměrné mzdy, se to zřejmě zvýší na 4500 Kč).

Ostatní omezení, která jsou spojena s péčí o dítě do 7 nebo o dvě děti do 15 roků, se nijak nemění. I nadále platí, že do školky nebo jeslí může dítě chodit na maximálně 4 hodiny denně.

Do školy, může dítě chodit jenom v rozsahu běžné školní docházky (nesmí tedy chodit například od družiny). A dítě/děti nesmí být ani celý kalendářní měsíc u babičky, apod.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Vyúčtování daní 2024 – sleva na dani za děti jenom za část roku?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda si mohu uplatnit slevu na dani za vyživované dítě za celý kalendářní rok, pokud jsem byla půl roku vedena na úřadu práce a půl roku již pracuji. Z úřadu práce byl nulový příjem a partner si dítě neuplatnil ve slevách. Nebo si mohu uplatnit daňové zvýhodnění na dítě […]

Zobrazit odpověď