Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce.

Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění?

Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Dotaz poslal/a: Tereza, 13.03.2024 12:41
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.03.2024 19:50 napsal/a:

Dobrý den,

Sociální pojištění za vás platí zaměstnavatel (pokud pracujete v pracovním nebo služebním poměru, nebo někdy i při práci a dohodu). Nebo si jej platí podnikatelé (OSVČ) sami. Jinak ale není placení sociálního pojištění povinné.

Povinné je placení pouze zdravotního pojištění. To je někdy nutné platit, i když nepracujete v zaměstnání (pokud ho za vás neplatí stát).

Placení sociálního pojištění ale povinné není (pokud nejste podnikatel nebo zaměstnavatel).

Jestliže pracujete na dohodu o provedení práce (DPP) a máte příjem 7100 Kč, tak za vás zaměstnavatel neodvádí ani sociální a ani zdravotní pojištění.

U dohody DPP, se u příjmu do 10 000 Kč platí pouze daň 15% (platí to 30. 6. 2024, od 1. 7. 2024 se budou podmínky měnit, limit se pravděpodobně zvýší na 10 500 Kč, finální podoba změny se ale zatím stále řeší).

Sociální pojištění si sama platit nemusíte (musíte mít vyřešené pouze zdravotní pojištění). Záleží ale i na tom, zda je tato práce na dohodu vaší „hlavní“ činností.

Pokud byste byla například na rodičovské dovolené (resp., pečovala o dítě do 4 roků), tak se vám to počítá jako náhradní doba důchodového pojištění (nic neplatíte, ale počítá se vám to pro nárok na důchod). Jako náhradní doba důchodového pojištění, se počítají i některé další činnosti.

Pokud nejste zaměstnaná v nějakém jiném zaměstnání, neplatíte si sociální pojištění ani jako OSVČ, a nemáte žádnou činnost, která by se počítala jako náhradní doba důchodového pojištění, pak se vám ale tato práce na dohodu DPP s příjmem 7100 Kč nepočítá jako „odpracovaná doba“ pro nárok na důchod.

Máte případně možnost, platit si dobrovolné důchodové pojištění – v roce 2024 je to minimálně 3078 Kč měsíčně. Pak by se vám příslušné měsíce počítaly jako „odpracovaná doba“ pro nárok na důchod (+ měla byste příslušný vyměřovací základ pro výpočet důchodu).

Výše uvedené informace se týkají sociální pojištění. U zdravotního pojištění je to jiné. To si případně musíte platit sama (pokud ho za vás neplatí jiný zaměstnavatel nebo stát, nebo pokud si ho neplatíte jako OSVČ). Minimální zdravotní pojištění, je v roce 2024 částka 2552 Kč.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Sociální pojištění:

Ukončení rodičovské dovolené jako OSVČ – placení pojištění (sociální, zdravotní)

-

Hezký den, mám dotaz ohledně ukončení rodičovského příspěvku u OSVČ. V roce 2022 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou, kdy jsem si čerpání rodičovského příspěvku nastavila na 2 roky (končí mi tedy v únoru letošního roku). Již před narozením syna jsem podnikala jako OSVČ (nepovinné nemocenské pojištění jsem si neplatila). Je třeba ukončení rodičovského příspěvku nahlásit […]

Zobrazit odpověď

Platba pojistného po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, skončila mi podpůrčí doba nemocenské. Na ČSSZ mám zažádáno o prodloužení. Chci se zeptat, jak je to s placením ZP a SP během toho, než přijde vyjádření. Podpůrčí doba mi skončila k 9. 9., tj. za těch prvních 9 dní v měsíci, ještě pošlou nemocenské, je tedy zaplaceno i pojištění? Neschopenku jsem neukončil, […]

Zobrazit odpověď

Hlavní pracovní poměr a studium VŠ – odvody na sociální a zdravotní pojištění

-

Dobrý den, pracuji na hlavní pracovní poměr poté, co jsem přerušila studium na VŠ. Nyní se vracím zpět na VŠ a současně zůstávám v zaměstnání. Je mi 24 let. Musí mi zaměstnavatel strhávat zdravotní a sociální pojištění, když by se mi měla doba studia do 26 let počítat jako náhradní doba pojištění a zdravotní pojištění […]

Zobrazit odpověď

Zdravotní a sociální pojištění po ukončení rodičovského příspěvku

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svojí situaci. K 30. 6. mi bylo ukončeno pobírání rodičovského příspěvku. Zároveň pracuji na DPP do 10 000 Kč měsíčně. Dítě zatím nikam nedochází, ale od září bude navštěvovat dětskou skupinu. Kdo za mě nyní platí zdravotní a sociální pojištění? Mám se někde nahlásit? Dítě má 2,5 roku. […]

Zobrazit odpověď