Zdravotní a sociální pojištění po ukončení rodičovského příspěvku

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svojí situaci.

K 30. 6. mi bylo ukončeno pobírání rodičovského příspěvku. Zároveň pracuji na DPP do 10 000 Kč měsíčně. Dítě zatím nikam nedochází, ale od září bude navštěvovat dětskou skupinu.

Kdo za mě nyní platí zdravotní a sociální pojištění? Mám se někde nahlásit? Dítě má 2,5 roku. Před odchodem na mateřskou mi skončil pracovní poměr (smlouva byla na dobu určitou).

Děkuji předem za radu.

Dotaz poslal/a: Petra, 24.7.2023 11:44
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.07.2023 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud vám skončil rodičovský příspěvek, a současně ani nejste na rodičovské dovolené (zaměstnání skončilo před začátkem mateřské), pak už za vás nyní nikdo neplatí zdravotní ani sociální pojištění.

Během doby, kdy jste pobírala rodičovský příspěvek, za vás zdravotní pojištění platil stát. Po skončení rodičovského příspěvku, tedy už v červenci, ale zdravotní nikdo neplatí (resp. přestala jste spadat do kategorie osob, za které platí ZP stát).

Pokud máte příjem z dohody o provedení práce do 10 000 Kč, pak zdravotní pojištění neplatí ani zaměstnavatel (u DPČ se povinné odvody platí až nad 10 000 Kč).

Za měsíc červenec (a dále), byste si tedy měla zdravotní pojištění zaplatit sama. Placení zdravotního pojištění je povinné. Pokud se neplatí tak vzniká dluh (který se poměrně rychle zvyšuje).

Minimální zdravotní pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů, je v roce 2023 ve výši 2336 Kč. Tuto částku byste měla platit každý měsíc, pokud nebudete zaměstnaná nebo pokud za vás nebude zdravotní pojištění platit stát.

Kromě toho, že byste si zdravotní pojištění platila sama, je i možnost, aby za vás zdravotní pojištění platil nadále stát.

Můžete své zdravotní pojišťovně oznámit, že po skončení rodičovské jste i nadále „ženou v domácnosti“ (osoba pečující o jedno dítě do 7 roků). V takovém případě by za vás zdravotní pojištění platil stále stát.

Jsou s tím spojena určitá omezení. Jako osoba pečující o dítě nesmíte mít zdanitelné příjmy. Můžete mít tedy příjem z DPP do 10 000 Kč (což splňujete), případně příjem z DPČ do 4 000 Kč. Nesmíte podnikat jako OSVČ, nebo pracovat v zaměstnání (v pracovním nebo služebním poměru).

Jsou zde i omezení, která se týkají dítěte. Dítě nesmí chodit do školky (jeslí, dětské skupiny, apod.) na dobu delší než 4 hodiny denně (do školy jen po dobu vyučování, například do družiny už nemůže). Dítě nesmíte dát na celý kalendářní měsíc k babičce (na část měsíce ano), atd.

Informaci, že jste osobou pečující o dítě, nebo že jste osoba bez zdanitelných příjmů, byste měla co nejdříve nahlásit své zdravotní pojišťovně. Je zde oznamovací povinnost, kdy musíte zdravotní pojišťovně hlásit všechny změny do 8 dní.

U sociálního pojištění je to odlišné. Sociální pojištění za vás nikdo neplatil, ani během pobírání rodičovského příspěvku (proto mají ženy nižší důchody).

Doba péče o dítě (případně až do jeho 4 roků), se ale započítává jako náhradní doba důchodového pojištění (započítává se do „odpracovaných“ roků pro nárok na důchod).

Případně je možné, začít si platit dobrovolné důchodové pojištění. Minimální částka na dobrovolné důchodové (sociální) pojištění, je v roce 2023 ve výši 2823 Kč měsíčně. K účasti na dobrovolném důchodovém pojištění, se můžete přihlásit u ČSSZ (na místní OSSZ). Není to ale povinné.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď