Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

Dobrý den,

Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou.

První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024.

Druhé dítě termín porodu 11/2024.

Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno?

A má některá z těch možností vliv na výši druhé mateřské? Ráda bych měla stejnou jako při prvním dítěti.

Předem děkuji

Dotaz poslal/a: Nikol, 18.03.2024 9:35
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.03.2024 9:13 napsal/a:

Dobrý den,

Vezmu to od konce vašeho dotazu – píšete, že byste u druhého dítěte chtěla mít stejnou mateřskou, jako u prvního dítěte.

Pokud máte v zaměstnání pracovní poměr na dobu neurčitou, a v době nástupu na druhou mateřskou budete zaměstnaná stále u stejného zaměstnavatele, tak by se vám PPM na druhé dítě měla vypočítat ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte.

A je celkem jedno, jestli po skončení rodičovské budete na rizikovém těhotenství a brát nemocenskou, nebo jestli si domluvíte neplacené volno, nebo jestli se vrátíte do zaměstnání a budete zde nějakou dobu pracovat.

Podstatné je hlavně to, aby vám neskončil pracovní poměr (což ani moc jednoduše nejde, během rodičovské, během těhotenství nebo během neschopenky nemůžete dostat běžnou výpověď).

Pro výpočet mateřské na druhé dítě, které se narodí do 4 roků věku toho prvního, a pro případ, kdy vám původní pracovní poměr neskončil a stále trvá, platí paragraf 19, odstavec 3, v zákoně o nemocenském pojištění:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Fakticky to znamená, že u druhého dítěte (pokud máte nástup na další mateřskou do 4 roků prvního), máte nárok minimálně na stejnou mateřskou jako u prvního dítěte (resp. výpočet se provede ze stejného vyměřovacího základu, reálně ale může být mateřská i o něco vyšší vzhledem k tomu, jak se průběžně zvyšují redukční hranice).

Jinak k první části vašeho dotazu – rizikové těhotenství (kdy dostáváte nemocenskou) nebo neplacené volno (kdy jste stále zaměstnancem, ale bez příjmu), do výpočtu mateřské nevstupuje.

Peněžitá pomoc v mateřství se počítá z denního vyměřovacího základu. Ten se vypočítá z měsíců, e kterých máte v zaměstnání nějaký příjem (vyměřovací základ = hrubá mzda; nemocenské dávky ani náhrada mzdy za nemoc do toho nevstupují).

Vyměřovací základ se dělí počtem kalendářních dní. Neplacené volno i pracovní neschopnost, ale spadají pod vyloučené dny (paragraf 18, odstavec 7) – do výpočtu se nezahrnou.

Výpočet mateřské po neplaceném volnu nebo výpočet mateřské po rizikovém těhotenství by tedy byl stejný (resp., v obou případech by se nic z toho do výpočtu nezahrnovalo a nemělo by to žádný negativní vliv na výpočet PPM).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď