Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

Dobrý den,
Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka.

Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat?

Děkuji moc za odpověď a radu
S pozdravem
Jana

Dotaz poslal/a: Jana, 15.03.2024 6:46
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.03.2024 10:19 napsal/a:

Dobrý den,

Během samotné mateřské dovolené, obvykle zůstáváte stále zaměstnaná u původního zaměstnavatele, a máte pouze specifickou formu neplaceného volna (mateřskou dovolenou).

Z titulu samotné mateřské dovolené, nevyplývají žádná omezení, pro možnost práce u jiného zaměstnavatele, nebo pro možnost podnikání, apod.

Platí zde jen obecná omezení stanovená zákoníkem práce, kdy výkon pracovní činnosti pro jinou firmu, která má stejný předmět činnosti, jako vaše současná firma, podléhá schválení u stávajícího zaměstnavatele.

Viz paragraf 304, souhlas není potřeba pro pedagogickou, uměleckou nebo literární činnost, nebo ani při odlišné činnosti nového zaměstnavatele.

Omezení pro možnost práce, jsou spojena s nárokem na peněžitou pomoc v mateřství (peněžitá dávka vyplácena ČSSZ na základě nemocenského pojištění po dobu 28 nebo 37 týdnů).

Během doby, kdy je vyplácena PPM, nesmíte vykonávat pracovní činnost, na jejímž základě vznikl nárok na tuto dávku.

Viz paragraf 16, zákon o nemocenském pojištění (uvádím jenom relevantní část):

§ 16

Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou 

a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

b) mu náleží podle zvláštních právních předpisů ze zaměstnání, z něhož tyto dávky náleží, nadále započitatelný příjem s výjimkou služebního příspěvku na bydlení poskytovaného podle zákona o vojácích z povolání,

Bude-li vám vznikat nárok na PPM, pouze na základě stávajícího zaměstnání na poloviční úvazek, pak v tomto zaměstnání nesmíte pracovat (nesmíte mít žádný příjem na základě tohoto pracovního poměru).

Nesmíte tedy pracovat pro stávajícího zaměstnavatele (ani na DPP nebo DPČ, pokud by se mělo jednat o stejnou pracovní činnost).

Můžete ale vykonávat libovolné jiné zaměstnání (nebo teoreticky i jinou pracovní činnost  na DPP/DPČ pro stejného zaměstnavatele) nebo podnikat jako OSVČ.

Během pobírání PPM, je to navíc jiné, než když dostáváte nemocenskou během neschopenky (tam platí stejné omezení). Neomezují vás žádné vycházky, nebo povinnost dodržovat nějaký léčebný režim.

V případě, že budete schopná pracovat i během období těsně před porodem nebo po porodu, až se vám narodí miminko, tak je to možné.

Po skončení mateřské dovolené (prvních 28 týdnů), následuje rodičovská dovolená, a nárok na rodičovský příspěvek. Tam už skoro žádná omezení nejsou – je možné pracovat bez omezení, výše příjmu nehraje roli, musí být pouze zajištěna celodenní péče o dítě (což ale může být i formou, že o dítě pečuje babička, chůva, apod.).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď