Pečující osoba a práce na dohodu DPP nebo DPČ

Dobrý den, jsem vedena jako pečující osoba druhé osoby, která je ve II. stupni závislosti.

Momentálně nepracuji a zdravotní pojištění za mě hradí stát. Je možné si přivydělat formou DPP nebo DPČ?

Pokud se nechám zaměstnat na dohodu, kdo bude nadále hradit zdravotní a sociální pojištění a jak je to s nárokem na nemocenskou?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jana, 03.04.2024 12:26
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.04.2024 19:37 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste vedená jako osoba pečující a jedná se o péči o osobu ve II. stupni závislosti na péči, pak za vás zdravotní pojištění platí stát (kategorie I, státní pojištěnci). Sociální pojištění za vás stát přímo neplatí, doba péče se vám ale počítá do „odpracovaných“ roků pro nárok na důchod (náhradní doba pojištění).

Jako pečující osoba, nemáte žádné omezení pro možnost práce – můžete tedy pracovat jak na dohodu DPP nebo i na dohodu DPČ, nebo můžete pracovat například i pracovním či služebním poměru (například na zkrácený úvazek).

Co se týká placení sociální a zdravotního pojištění nebo nároku na nemocenskou, tak platí běžné podmínky, které závisí na typu dohody a výši příjmu (pro dohody DPP se navíc podmínky budou od 1. 7. 2024 měnit).

Pokud si najdete nějakou práci na dohodu DPP (dohoda o provedení práce), tak platí limit 300 hodin/rok pro jednoho zaměstnavatele.

Je-li příjem do 10 000 Kč měsíčně (hrubý), tak se u DPP neplatí ani sociální a ani zdravotní pojištění, a platí se pouze daň 15% (daň může být srážková nebo zálohová, pak je možné uplatnit i daňové slevy a z příjmu do 10 000 Kč by se nic neplatilo).

Je-li u dohody DPP příjem vyšší než 10 tisíc korun měsíčně, pak se vám strhne běžné zdravotní pojištění (4,5%), sociální pojištění (7,1%) a daň 15%.

Jako osoba pečující ale nebudete mít povinnost dodržet minimální vyměřovací základ, takže se vás nebude týkat doplatek do minimálního zdravotního pojištění.

Od 1. 7. 2024 se budou podmínky pro dohody DPP měnit – hlavní změny se ale budou týkat především těch dohodářů, co mají více souběžných dohod. Při práci na dohodu pro jednu firmu a příjmu do 10 000 Kč (resp. do 10 500 Kč od 1. 7. 2024), to bude i nadále bez placení pojištění.

Pokud byste si našla nějakou práci na dohodu DPČ (dohoda o pracovní činnosti) tak platí omezení na maximálně 20 hodin týdně.

Při příjmu do 3999 Kč se neplatí pojištění (ano sociální a ani zdravotní), a platí se jenom daň 15%.

Při příjmu od 4000 Kč se už platí běžné zdravotní pojištění (4,5%), sociální pojištění (7,1%) a daň 15%. A opět by se vás netýkala povinnost platit doplatek do minimálního ZP.

Nárok na nemocenskou souvisí s placením pojištění. U DPP může být nárok na nemocenskou při příjmu nad 10 000 Kč měsíčně. U DPČ může být nárok na nemocenskou při příjmu od 4000 Kč měsíčně. U DPP/DOČ, kde nemusí být každý měsíc stejný příjem, mohou být podmínky splněny během předchozích 3 měsíců.

Takže pokud byste si našla nějakou práci na dohodu DPČ, a měla příjem například 5000 Kč za měsíc, tak vám z toho zůstane 4420 Kč jako čistý příjem (za předpokladu uplatnění daňové slevy). A měla byste nárok i na nemocenskou, která by ale byla jen velmi nízká (jen velmi přibližně - vychází na cca 30000 Kč/měsíc).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Práce na DPČ:

HPP, DPČ, rodičovský příspěvek a pracovní neschopnost

-

Dobrý den, jsem zaměstnaná na HPP ve firmě A, ale momentálně jsem na rodičovské dovolené od 10/2021. Od 04/2022 mám smlouvu na DPČ ve firmě B s průměrným výdělkem 10.000 Kč. Pracuji z domova, syn nenavštěvuje školku. Jsem znovu těhotná a porodit bych měla v 6/2024. Lze při pobírání rodičovského příspěvku jít ve firmě B […]

Zobrazit odpověď

Můžu nadále pracovat na DPČ bez statusu studenta?

-

Jsem 24-letý muž, který na začátku tohoto léta dokončil VOŠ. Jsem bohužel tak trochu rozmazlený a nepřipravený na práci na plný úvazek. Nemám řidičák, připravuju se na kombinované studium mediálních studií na Metropolitní Univerzitě v Praze a posledního 2,5 roku mám brigádu na DPČ v Opavii (dnes vlastněna firmou Mondelez) s agenturou Adecco, která platí […]

Zobrazit odpověď

Student nad 26 let a sociální a zdravotní pojištění

-

Dobrý den, v červenci jsem dosáhla věku 26 let a status studenta na mé univerzitě končí k 31. 8. 2022. Zdravotní pojištění jsem již uhradila za srpen, ale mám nabídku práce na DPP/DPČ od srpna (jinou práci na HPP ani OSVČ nemám). Jak je to s platbou sociálního a zdravotního pojištění, pokud dohodu podepíši? Bude […]

Zobrazit odpověď

Rizikové těhotenství a práce na DPČ – mám nárok na nemocenskou?

-

Dobry den, prosím o radu. Pracuji jako terénní pečovatelka a jsem na DPČ. Před týdnem jsem se dozvěděla, že musím na rizikové těhotenství z důvodu vysokého tlaku. Zajímá mne, zda mam nárok na nemocenskou při té moji DPČ? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď