HPP, DPČ, rodičovský příspěvek a pracovní neschopnost

Dobrý den, jsem zaměstnaná na HPP ve firmě A, ale momentálně jsem na rodičovské dovolené od 10/2021.

Od 04/2022 mám smlouvu na DPČ ve firmě B s průměrným výdělkem 10.000 Kč. Pracuji z domova, syn nenavštěvuje školku. Jsem znovu těhotná a porodit bych měla v 6/2024.

Lze při pobírání rodičovského příspěvku jít ve firmě B na nemocenskou? Měla by mi i z této činnosti plynout druhá mateřská?

Moc děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Petra, 26.10.2023 13:35
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 27.10.2023 16:54 napsal/a:

Dobrý den,

Během rodičovské dovolené (kterou nyní máte ve firmě A), nemáte nárok na nemocenskou. Rodičovská dovolená, je určitá forma neplaceného volna, není tedy nárok na „náhradu mzdy“ při nemoci (stejně tak není nárok ani na ošetřovné, apod.).

To se ale týká zaměstnání ve firmě A. U tohoto zaměstnání, byste měla nárok na nemocenskou, až po skončení rodičovské dovolené. Pokud byste nyní ukončila dovolenou, tak můžete jít rovnou na neschopenku, a mít nárok i na nemocenskou.

Něco jiného je zaměstnání ve firmě B. V případě, že je to práce na dohodu o pracovní činnosti, kde máte příjem 10 000 Kč, pak by vám u této dohody měla vznikat účast na nemocenském pojištění (u DPČ se při příjmu od 4000 Kč platí pojištění).

V takovém případě, můžete mít i u dohody nárok na neschopenku a nemocenskou. Platí standardní podmínky. V tomto případě by neschopenka byla vystavena pouze pro firmu B, a nemocenská by se odvíjela od příjmu v tomto zaměstnání (pokud byste nebyla na rodičovské, a pracovala souběžně pro firmu A i B, pak byste mohla mít dvě neschopenky, a nemocenská by se odvíjela od příjmu v obou zaměstnáních).

Co se týká případného nároku na peněžitou pomoc v mateřství u druhého dítěte, tak tam by vám zřejmě měl vznikat nárok na základě práce u firmy A (za předpokladu, že v době nástupu na druhou PPM, budete stále zaměstnaná u této firmy).

Pro výpočet mateřské na druhé dítě, může ale hrát roli i práce na DPČ. Pokud budete mít i v tomto druhém zaměstnání splněny všechny podmínky pro nárok na PPM, pak by se pak mateřská mohla vypočítat na základě příjmu v obou zaměstnáních.

Mezi podmínky pro nárok na PPM, patří především minimální doba účasti na nemocenském pojištění (270 kalendářních dní za poslední 2 roky). V případě souběhu více zaměstnání, musí být tato podmínka splněna v každém ze zaměstnání samostatně.

Mezi další podmínky pak patří i to, že v době nástupu na mateřskou, musíte být zaměstnána (účastník nemocenského pojištění) nebo být v ochranné době (až 180 dní od ukončení zaměstnání).

V případě souběhu dvou zaměstnání (firma A a firma B), ale nedostáváte mateřskou dvakrát. Na PPM je nárok jenom jednou. Pro výpočet se ale použijí vyměřovací základy z obou činností, kde byly splněny podmínky pro nárok na PPM.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď