Nemocenská a ukončení pracovního poměru – mám jít na Úřad práce?

Dobrý den, jsem na nemocenské. Zaměstnavatel mě donutil dát výpověď dohodou.

V případě, že dohodu nepodepíšu, měl připravené důvody k výpovědi pro porušení pracovní kázně.

Její důvody byly neoprávněné, ale musela bych se obrátit na soud.

Dohodu jsem tedy podepsala. Jak mám nyní postupovat?

Zaevidovat se na úřadu práce?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Hana, 22.03.2024 17:12
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.03.2024 16:35 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste během pracovní neschopnosti ukončila pracovní poměr dohodou, tak se pro vás aktuálně nic nemění.

Vaše neschopenka bude pokračovat dále (dokud ji neukončí lékař) a dále byste měla mít nárok i na nemocenské dávky.

Na nemocenské dávky, je nárok i po skončení pracovního poměru, pokud je neschopenka zahájena ještě během zaměstnání, nebo nejpozději do 7 dní od ukončení pracovního poměru.

Je zde pouze jedna výjimka, která se týká náhrady mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Ta je vyplácena během prvních 14 dní neschopenky. Na náhradu mzdy už není nárok, po skončení zaměstnání.

Pokud jste ale v pracovní neschopnosti již déle než 2 týdny, tak už dostáváte nemocenské dávky. A ty jsou vypláceny dále i poté, co vám skončilo zaměstnání.

Na nemocenskou může být nárok až 380 dní od začátku neschopenky (nebo je případně možné žádat i o prodloužení).

Během neschopenky nemá smysl chodit na Úřad práce, protože by vás nemohli zařadit do evidence jako uchazeče o zaměstnání – viz paragraf 25, zákon o zaměstnanosti, odstavec 2:

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou 

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Na Úřad práce, byste tedy měla jít až poté, co vám bude ukončena neschopenka (o ukončení neschopenky rozhoduje váš lékař, na základě vašeho zdravotního stavu). Pak je vhodné jít na Úřad práce do 3 pracovních dní.

Po skončení neschopenky, budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (pracovní neschopnost po skončení zaměstnání, se pro nárok na podporu, počítá jako náhradní doba zaměstnání).

V závislosti na tom, jak dlouho budete na neschopence, se podpora bude počítat z průměrného výdělku v posledním zaměstnání nebo z průměrné mzdy v ČR (pak je ale podpora dosti nízká).

Během neschopenky, za vás platí zdravotní pojištění stát. A pracovní neschopnost po skončení zaměstnání, se vám počítá i jako náhradní doba důchodového pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Pracovní neschopnost a nemocenská:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Co dělat, když v neschopence končí pracovní smlouva?

-

Dobrý den, chci se zeptat: Jsem na neschopence od ledna tohoto roku a ještě minimálně 2 měsíce budu a nyní mi končí v práci smlouva. Od zaměstnavatele už vím, že mi smlouvu neprodlouží, protože jsem právě na neschopence a nejsem v práci. Chci se zeptat, jak je to s Úřadem práce? Musím i v neschopence […]

Zobrazit odpověď

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď