Mohu si uplatnit daňovou slevu na dítě – zaměstnanec na HPP + OSVČ

Dobrý den mám prosím dotaz. Nastoupila jsem teď v září na HPP se 40h úvazkem. Zároveň jsem i OSVČ, pojišťovací poradce vedený pod ČNB.

Mohu začít uplatňovat slevy na děti při HPP nebo to nelze?

V daňových přiznáních v předchozích letech jsem neuplatňovala.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Tereza, 03.09.2023 23:40
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.09.2023 16:27 napsal/a:

Dobrý den,

Daňovou slevu na dítě, mohou uplatnit jak zaměstnanci, tak i podnikatelé (OSVČ). Není zde žádné omezení, kromě minimální výše příjmu (aby byl nárok na daňový bonus).

Jak zaměstnanec, tak i podnikatel (OSVČ, živnostník), musí mít příjem alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy, aby vznikl nárok na daňový bonus. Minimální mzda, je v roce 2023 stanovena na 17 300 Kč.

Pro nárok na daňový bonus musí být příjem z podnikání a/nebo příjem ze zaměstnání, minimálně 103 800 Kč (celkový příjem za rok 2023).

Pokud si budete uplatňovat daňovou slevu na dítě jako zaměstnanec, pak musíte mít příjem alespoň jednu polovinu minimální mzdy měsíčně (8650 Kč).

Daňová sleva na dítě, funguje trochu jinak, než ostatní daňové slevy. Resp. ona to vlastně není daňová sleva, ale jedná se o daňové zvýhodnění (nejedná se o „slovíčkaření“, daňové zvýhodnění „funguje“ trochu jinak).

Běžné daňové slevy (sleva za poplatníka, za důchodce, za studenta, za manželku, za invaliditu, za ZTP/P, apod.), fungují tak, že od vypočítané daně (15% nebo 23%) se odečítá daňová sleva. Pokud je zbytek kladný, pak platíte příslušný zbytek, jako daň státu. Pokud je výsledek záporný, pak to nic neznamená.

Výjimkou je právě daňové zvýhodnění na dítě. Pokud díky uplatnění daňového zvýhodnění na dítě, bude výsledek záporný, pak vám stát příslušný záporný zůstatek „vrátí“, jako daňový bonus (pouze za předpokladu, že máte výše uvedený minimální příjem).

Pro nárok na daňový bonus, je nutné mít příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání) nebo ze samostatně výdělečné činnosti (z podnikání). Nesmí se jednat o „pasivní“ příjmy, jako je příjem z pronájmu nebo z kapitálového majetku.

Jako zaměstnanec, zvláště pokud je nyní zaměstnání vaše hlavní činnost, můžete mít u zaměstnavatele podepsáno prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob („růžový papír“, co po vás zřejmě bude chtít podepsat mzdová účetní). Prohlášení můžete mít jenom u jednoho zaměstnavatele, v jednom kalendářním měsíci.

Pokud je podepsáno prohlášení, pak vám zaměstnavatel při výpočtu měsíční výplaty zohlední příslušné daňové slevy (daňová sleva za poplatníka a daňové zvýhodnění za dítě, a popřípadě i další, na které můžete mít nárok).

Nebo nemusíte mít podepsáno prohlášení u zaměstnavatele. Pak se daňové slevy u měsíční výplaty neřeší (z výplaty se strhne daň v plné výši).

A daňové slevy (za poplatníka, za dítě, a další) si uplatníte v daňovém přiznání za rok 2023 (které budete podávat v roce 2024). Pak vám případně může vzniknout daňový přeplatek, který vám stát vrátí.

Nenapadá mě žádné omezení, které by se vztahovalo na daňovou slevu na dítě, u zaměstnance který pracuje na HPP a současně podniká jako OSVČ vedlejší.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď