Přerušení podnikání (OSVČ hlavní) a začátek rodičovské

Dobrý den, jsem OSVČ, těhotná a neplatila jsem si nemocenské pojištění. Nemám tedy nárok na PPM, ale jenom na pobírání rodičovského příspěvku od narození dítěte.

Není mi jasné, k jakému datu mám pozastavit živnost. Nerada bych zůstala bez zdravotního pojištění, zároveň nechci zbytečně platit, když už budu mít nárok být pojištěncem státu.

Rozumím tomu správně, že pojištěncem státu se stávám ke dni narození dítěte?  Tedy mám pozastavit živnost hned další kalendářní den, resp. první den, kdy se mi pozastavení fyzicky povede administrativně provést?

Pozastavení živnosti se nedá nějak „připravit“ předem, abych to pak nemusela hned řešit?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Bára, 16.11.2023 10:05
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.11.2023 18:43 napsal/a:

Dobrý den,

Přerušení živnosti, je možné provést kdykoliv. Nedá se to udělat zpětně, ale dá se oznámit i nějaké budoucí datum. Tj. je možné, abyste už nyní, během listopadu nahlásila, že budete podnikání přerušovat například k 31. 12. 2023. Nebo k nějakému jinému budoucímu datu.

Oznámení přerušení živnosti (podnikání) na živnostenský úřad je dobrovolné (není to povinné).

Pokud ale nahlásíte přerušení na živnostenský úřad, pak vám to může ušetřit čas, protože živnostenský úřad za vás předá informace i na Finanční úřad, ČSSZ nebo na zdravotní pojišťovnu (u těchto tří je naopak nahlášení přerušení podnikání povinné).

Přerušení živnosti, je možné oznámit na kterémkoliv živnostenském úřadu – nejjednodušší je ale asi vyplnit příslušný formulář (změnový list – najdete ho zde) a poslat jej datovou schránkou.

V oznámení o přerušení živnosti uvádíte, od jakého data bude podnikání přerušeno. Nesmí to být zpětně, může to ale být nějak datum v budoucnu.

Pokud se rozhodnete, že přerušení nebudete hlásit na živnostenský úřad (není to povinné), pak ale musíte sama včas informovat všechny ostatní:

  • Finanční úřad nejpozději do 15 dní od přerušení
  • OSSZ (okresní správa sociálního zabezpečení) nejpozději do 8 dní od přerušení podnikání
  • Zdravotní pojišťovnu nejpozději do 8 dní od přerušení podnikání

Pozor také nato, že povinnost zaplatit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, máte ještě i v tom měsíci, kdy dojde k přerušení podnikání. I kdybyste byla podnikatelem jen malou část měsíce, tak máte povinnost zaplatit zálohu za celý měsíc.

Pokud byste například přerušila podnikání například  1. 1. 2024, tak za leden musíte ještě zaplatit zálohy na sociální a zdravotní za celý měsíc (tj. v takovém případě je lepší přerušit podnikání k 31. 12. 2023 – uvádím jen jako příklad, nevím, jak přesně to budete mít vy).

Stát za vás bude platit zdravotní pojištění ve chvíli, kdy vám vznikne nárok na rodičovský příspěvek. Na rodičovský příspěvek, můžete mít nárok od narození dítě (pokud nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství).

Pokud byste se rozhodla nepřerušovat podnikání, tak od chvíle, kdy vám vznikne nárok na rodičovský příspěvek, by se vaše podnikání automaticky považovalo za vedlejší činnost.

Záleží tedy i na tom, zda během „rodičovské“ nebudete podnikat vůbec, nebo zda budete podnikat alespoň v nějakém omezeném režimu (pak by nebylo nutné přerušovat podnikání vůbec, pouze byste na OSSZ/Zdravotní pojišťovnu nahlásila, že pobíráte RP a že podnikání je nyní jenom vedlejší činnost).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď