Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná.

O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě?

Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Lucie J., 19.06.2023 9:26
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.6.2023 13:42 napsal/a:

Dobrý den,

Situace kdy jste hospitalizovaná v nemocnici (nebo pokud byste byla v porodnici s dalším dítětem), je jedna ze situací, kdy je nárok na ošetřovné, i když je na dítě stále ještě vyplácen rodičovský příspěvek.

Za běžných podmínek, není možné na dítě, na které je vyplácen rodičovský příspěvek čerpat OČR. Výjimkou je právě situace, kdy osoba, která o dítě pečuje, toho sama není schopná.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 39, odstavec 1:

§ 39 Podmínky nároku na ošetřovné

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu

b) péče o dítě mladší 10 let, protože

3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

A dále ještě odstavec 3:

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování osoby uvedené v odstavci 1 písm. a) nebo z důvodu péče o dítě podle odstavce 1 písm. b), jestliže jiný pojištěnec má z důvodu poskytování dlouhodobé péče osobě uvedené v odstavci 1 nárok na výplatu dlouhodobého ošetřovného.

V případě, že jste hospitalizována v nemocnici, a manžel bude pečovat o dítě, tak má nárok na ošetřovné. Příslušné potvrzení, by mu měl vystavit váš ošetřující lékař (tj. lékař v nemocnici, kde jste nyní hospitalizována).

Na vás, manžel zatím nemůže mít OČR. V době, kdy jste hospitalizována v nemocnici, není nárok na ošetřovné.

Pokud byste se ale po návratu z nemocnice, nebyla schopná o sebe postarat, tak je možné i ošetřovné přímo na vás (o nutnosti péče/ošetřování rozhoduje lékař).

V závislosti na tom, jak dlouho byste vyžadovala péči (ošetřování jinou osobou), může být případně nárok jak na klasické (krátkodobé) ošetřovné, tak případně i na dlouhodobé OČR (až 90 kalendářních dní).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď