Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny).

Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Dotaz poslal/a: Karel Ž., 18.09.2023 23:45
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.09.2023 17:46 napsal/a:

Dobrý den,

Na ošetřovné (OČR) není nárok v době, kdy je dítě (nebo jiná osoba) hospitalizovaná v nemocnici.

Pokud by měla manželka nárok na OČR, ještě před začátkem hospitalizace, tak se ošetřovné během pobytu v nemocnici přerušuje.

Pokud nebyl nárok na ještě před začátkem hospitalizace, pak při pobytu dítěte v nemocnici ani nemůže vzniknout nárok na OČR.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 40:

(3) Běh podpůrčí doby u ošetřovného se staví po dobu poskytování zdravotních služeb ošetřované osobě u poskytovatele lůžkové péče. Ošetřovné se poživateli starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně vyplácí nejdéle do dne, jímž končí doba zaměstnání.

Pokud je manželka společně s dítětem v nemocnici (jedná se o dítě do 6 roků, o pobytu rodiče rozhodl lékař, atd.), pak je nárok na standardní neschopenku (manželka je s největší pravděpodobností hospitalizována společně s dítětem).

Viz zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 25:

§ 25 Pobyt průvodce pojištěnce v lůžkové péči

(1) Je-li při hospitalizaci pojištěnce ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče po celý den přítomen průvodce, je pobyt průvodce pojištěnce do dovršení šestého roku věku doprovázeného pojištěnce včetně hrazenou službou; pobyt průvodce pojištěnce staršího 6 let je hrazenou službou jen se souhlasem zdravotní pojišťovny. 

(2) Pobyt průvodce hradí zdravotní pojišťovna, u které je pojištěn doprovázený pojištěnec.

V případě, že je pobyt rodiče společně s dítětem indikován lékařem, pak se vystavuje klasická neschopenka (s diagnózou Z763 - zdravá osoba doprovázející nemocnou osobu), při které je nárok na nemocenskou (prvních 14 dní náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele, následně od 15 dne je nárok na nemocenské dávky).

U vaší manželky se tedy zřejmě nejedná o ošetřovné (OČR), ale o neschopenku. Na OČR může být nárok, až po propuštění dítěte z nemocnice.

Po dohodě s ošetřujícím lékařem, by mělo být možné provést změnu a vystřídání. Nejde to ale zcela jednoduše.

Jinak k původnímu dotazu – u ošetřovného je možné vystřídání, ale pouze jednou. Maximální doba OČR je 9 kalendářních dní (případně 16 dní u osamělých rodičů), během kterých může dojít k vystřídání. Pouze ale jednou.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Ošetřovné na manžela, pokud jsem na RD

-

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, u zaměstnavatele jsem stále vedená jako jeho zaměstnanec. Chci se zeptat, jestli mohu pobírat ošetřovné na manžela, kterého čeká náročná operace a následná několikaměsíční rekonvalescence. Dle lékařů se předpokládá, že nebude moci několik měsíců chodit. Manžel je zaměstnaný. Je možné mít na něj ošetřovné, pokud jsem na RD s […]

Zobrazit odpověď

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď