Ukončení rodičovského příspěvku OSVČ – nárok na podporu nebo kompenzaci

Dobrý den,

k 31. 12. 2020 jsem vyčerpala rodičovský příspěvek na dítě, kterému jsou tři roky a 2 měsíce. Od září pracuji na vedlejší činnost, jako OSVČ ve službách, které byly a nyní jsou opět zavřeny. Pracovala jsem jen na pár hodin, tudíž hlavní příjem tvořil RP a nemám nárok na žádnou kompenzaci.

Teď bych měla začít pracovat, jako OSVČ na hlavní činnost.

Chtěla jsem si zažádat o péči o dítě předškolního věku, na sociálním mi ovšem bylo řečeno, že zálohy budu muset platit v plné výši a na zdravotním též. S tím, že mi po podání daňového přiznání za rok 2021 vrátí poměrnou část. Což jako pomocnou ruku do začátku moc nevidím.

Takže dokud budou služby zavřené, budu pouze platit zálohy, žádný výdělek a žádný nárok na kompenzaci, chápu to správně?

Můžete mi prosím poradit, jestli jsou jiné možnosti jak se zachovat v téhle situaci.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Pavla, 04.01.2021 10:29

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.01.2021 9:37 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ve chvíli kdy vám skončí rodičovský příspěvek, tak opravdu začínáte být OSVČ na hlavní činnost. S povinností platit alespoň minimální zálohy (minimální sociální pojištění 2021 je 2588 Kč, minimální zdravotní pojištění 2021 je 2393 Kč, případě i nemocenské pojištění, které je ve 2021 ve výši 147 Kč).

Příliš mnoho řešení to nemá. Být osobou pečující o dítě do 7 roků, aby za vás stát platit zdravotní pojištění být nemůžete. To by bylo možné jen v případě, že byste nebyla OSVČ. Jako osoba pečující o dítě nemůžete podnikat, ani mít žádný zdanitelný příjem (je možná jen DPP do 10 000 Kč, nebo DPČ pod 3500 Kč).

Můžete pochopitelně přerušit podnikání -  to jde velmi rychle. A je to možné třeba i jen na pár měsíců. Pokud reálně nepracujete (nefakturujete), a předpokládáte, že tomu tak bude ještě nějakou dobu, pak je řešením přerušení podnikání.

Pak byste nemusela platit zálohy na pojištění a mohla byste mít i nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ta by se stanovila zřejmě na základě vašich příjmů z podnikání (z vyměřovacího základu). Takže to bude asi jen velmi málo.

Byla byste ale vedená na ÚP, a pak stát za vás platil alespoň zdravotní pojištění. Nebo byste pak mohla být vedená, jako osoba pečují i dítě do 7 roků.

Jiné možnosti mě moc nenapadají.

Jako OSVČ případně můžete mít nárok i na nějakou podporu od státu  - jestli ano, to netuším, neznám přesní informace. Sama píšete, že zřejmě asi ne, ale nevím.

Samotné pobírání rodičovské příspěvku v předchozích měsících, nemusí být důvodem, abyste neměla nárok například na kompenzační bonus.

Aktuálně je ale poskytováno několik různých podpor. Od kompenzačního bonusu, přes programy Antivirus, nebo COVID atd. je jich více – přesný a poměrně aktuální výčet například zde (docx soubor)

Další programy podpory pro OSVČ, se pravděpodobně objeví během ledna 2021. Třeba včera byl oznámen další program pro uzavřené provozovny – viz například zde. Je možné, že se začátkem ledna toho bude více.

Bohužel v současné situaci je na tom podobně řada živnostníků/OSVČ. Zálohy platit musí, možnost podnikání je omezena, nárok na podporu od státu často není … žádné jednoduché řešení, kromě přerušení podnikání a evidence na UP bohužel není.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,