Nárok na nový kompenzační bonus u spolupracující osoby

Dobrý den,

jsme s manželkou spolupracující osoby a příjmy rozdělujeme napůl, máme obchod s podlahovými krytinami a pokládku cca 70% příjmů pochází z pokládky, takže manželka, i když obchod je zavřený, nemá 50% pokles příjmů, bude mít nárok na nový kompenzační bonus?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Pavel, 04.04.2021 19:13

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.04.2021 12.43 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na kompenzační bonus, vzniká na základě činnosti, u které je nějaké omezení (z důvodu epidemie COVID), pokud došlo k poklesu příjmu alespoň o 50%.

Pokud provozujete více různých činnosti (prodej vs. pokládka podlahových krytin), pak je možné žádat o kompenzační bonus buď na základě toho, že je jen jedna omezená činnost (pak do žádosti zadáváte příjmy z této činnosti, a uvádíte, která činnost je omezená), nebo i na základě toho, že jsou omezeny všechny činnosti (pak zadáváte údaje souhrnně za všechny omezené činnosti).

Pokud rozumím správně vašemu dotazu, tak prodej (obchod) je omezen, kdežto pokládka dále funguje dál (není omezena)?

Pokud by tomu tak bylo, tak je možné žádat jen na základě dané činnosti (prodej). Pak by se v žádosti zadávaly pouze příjmy (tržby) z této omezené činnosti, které by se porovnávaly s průměrnou výší příjmu (tržeb) ve srovnávacím období. Pokud došlo k poklesu alespoň o 50%, tak by mohl být nárok na kompenzační bonus.

Aby byl nárok na kompenzační bonus, tak je ale potřeba, aby kromě poklesu příjmu o 50%, byl příjem z omezené činnosti vaším majoritním příjmem. Pokud by převažoval příjem z pokládky (přičemž tato činnost není omezena), nad příjmem z prodeje, tak by nárok na kompenzační bonus nevznikal.

Pro test majoritního příjmu se posuzují všechny příjmy podle paragrafů 6, 7 a 9 zákona o daních z příjmů. Hrají roli tedy všechny příjmy z podnikání (ze všech činností), nebo i další příjmy (ze zaměstnání, z nájmu, atd.).

Podmínku poklesu příjmu o 50% musíte splňovat pouze vy (spolupracující osoba nemá tržby). Podmínku převažujícího příjmu, musíte splňovat samostatně jak vy, tak i manželka (u spolupracující osoby se započítá příslušný podíl z příjmu, podle poměru, v jakém jsou příjmy rozdělovány).

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,