Nárok na nový kompenzační bonus pro spolupracující osobu

Dobrý den, mám nárok na nový kompenzační bonus, když jsem 2019, 2020 byla spolupracující osobou manžela, OSVČ, který musí mít nyní uzavřenou provozovnu?

Šlo o vedlejší činnost při rodičáku a kvůli situaci s COVID jsem zrušila registraci na FU, jako spolupracující osoba v listopadu 2020, nyní jsem na úřadu práce.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Hana, 16.04.2021 11:04

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.04.2021 9:54 napsal/a:
 

Dobrý den,

Aktuálně je již možné žádat pouze o nový kompenzační bonus za únor, březen a duben 2021 (zda bude prodloužen i na další měsíce, zatím není jisté, ale je to poměrně pravděpodobné).

Možnost žádat o předchozí kompenzační bonus, který byl poskytován od podzimu 2020 do poloviny února 2021, již skončila (obecná lhůta pro podání žádosti o poslední, 6 kompenzační období, uplynula 16. 4. 2021).

U nového kompenzačního bonusu, je stanovena podmínka, že na něj nevzniká nárok v době, kdy vám vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti (a platí to i obráceně). Viz ustanovení paragrafu 9, zákon číslo 95/2021 Sb.:

§ 9 Vyloučení nároku na kompenzační bonus

(1) Subjektu kompenzačního bonusu nevzniká nárok na 

a) podporu v nezaměstnanosti podle zákona upravujícího zaměstnanost za kalendářní den, za který obdržel kompenzační bonus,

b) kompenzační bonus za kalendářní den, za který obdržel podporu v nezaměstnanosti podle zákona upravujícího zaměstnanost,

V dotazu píšete, že jste od listopadu 2020 vedená na Úřadu práce. Pokud vám současně vznikl i nárok na podporu v nezaměstnanosti, pak za stejné období (za stejné kalendářní dny, kdy jste měla nárok na podporu v nezaměstnanosti), nemůžete mít nárok na kompenzační bonus.

Pokud byste sice byla vedená na Úřadu práce, ale bez nároku na podporu v nezaměstnanosti, pak byste teoreticky mohla mít nárok na kompenzační bonus. Záleželo by ale na tom, zda by byly splněny všechny zákonem požadované podmínky.

Jedná se například pokles příjmu (tržeb) alespoň o 50% (u spolupracující osoby se to neposuzuje – podmínka musí být splněna u OSVČ, tj. u vašeho manžela). Dále je to převažující příjem – příjem u spolupracující osoby se posuzuje v poměru, v jakém jsou na spolupracující osobu rozdělovány náklady a příjmy. A jsou i další podmínky.

Vzhledem k tonu, že ve vašem dotazu je uvedeno jen poměrně málo informací, tak vám bohužel nemohu dát konkrétnější odpověď.

 

Zařazeno v: , , , , , ,