Nárok na podporu a ošetřovné po skončení rodičovské

Dobrý den, měla bych dotaz.

K 7. 4. 2021 mi končí rodičovský příspěvek. Před nástupem na mateřskou a pak na rodičák jsem dělala na živnost 6 let. Rodičovský příspěvek pobírám 1000KČ měsíčně.

Chtěla bych vědět, na kolik mám nárok na Úřadě práce a jestli mám na rok i na ošetřovné. Školky zavřeli, syn má 3roky a na živnost v gastronomii s ním nemohu pracovat.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Šárka, 06.04.2021 21:29

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.04.2021 11:55 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud máte živnost přerušenou, pak byste mohla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Podmínky pro nárok na podporu byste měla splňovat. Doba péče o dítě, se vám započítává jako náhradní doba důchodového pojištění (náhradní doba zaměstnání).

Podpora v nezaměstnanosti v tomto případě, ale není příliš vysoká. Vzhledem k tomu, že se nedá vycházet z nějaké průměrné čisté mzdy nebo z vyměřovacího základu z podnikání, tak se při výpočtu podpory vychází z průměrné mzdy v ČR. Ta je pro rok 2021 stanovena na 34 611 Kč.

Výše podpory v nezaměstnanosti by pak vycházela:

  • První dva měsíce je to 15% z průměrné mzdy = 5192 Kč
  • Druhé dva měsíce je to 12% z průměrné mzdy = 4154 Kč
  • Zbytek doby je to 11% z průměrné mzdy = 3808 Kč

Pokud byste ale neměla přerušenou živnost, pak se po skončení rodičovského příspěvku, zase automaticky stáváte OSVČ hlavní. V takovém případě byste neměla nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Pokud budete vedená jako nezaměstnaná na Úřadu práce, tak nemůžete mít nárok na ošetřovné. Jako nezaměstnaná, nemáte nárok na OČR.

Na ošetřovné mají nárok jenom zaměstnanci (pod dobu trvání pracovního poměru) – tj. pokud byste nastoupila do nějakého zaměstnání, pak byste mohla mít nárok na ošetřovné.

Nebo mají nárok na ošetřovné OSVČ – pokud byste neměla přerušené podnikání, a byla OSVČ na hlavní činnost, pak byste mohla mít nárok na dotaci od Ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 400 Kč na den.

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,