Nárok na podporu v nezaměstnanosti po ukončení zaměstnání ve zkušební době

Dobrý den, k 31. 10. 2020 jsem na vlastní žádost ukončila po 1,5 roce pracovní poměr. A od 16. 11. 2020 jsem nastoupila do nového pracovního poměru se zkušební lhůtou 3 měsíce (ta by měla končit v půlce února 2021).

Dnes mi zaměstnavatel oznámil, že jsem se v práci neosvědčila a že po uplynutí zkušební lhůty se mnou bude PP ukončen ze strany zaměstnavatele.

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, i když jsem předchozí pracovní poměr ukončila na vlastní žádost? Bude se mi podpora krátit či ne?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Hana Š., 01.02.2021 17:28

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.02.2021 16:59 napsal/a:
 

Dobrý den,

Podmínkou pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je účast na důchodovém pojištění v délce alespoň 12 měsíců, za poslední dva roky. Tato podmínka ale nemusí být splněna, jen v posledním zaměstnání, ale jedná se o součet za všechny zaměstnání, za poslední dva roky.

To znamená, že na podporu v nezaměstnanosti budete mít určitě nárok, protože do období posledních dvou let, vám tam bude spadat i předchozí zaměstnání, kde jste pracovala 1,5 roku.

Ke krácení podpory v nezaměstnanosti, jen na 45% po celou dobu, by u vás nemělo docházet.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti nebo případné krácení, se vztahuje k poslednímu ukončenému zaměstnání. To, že jste předchozí zaměstnání ukončila sama, tedy nehraje roli.

Ve výsledku, i když ukončíte zaměstnání sama (výpovědí ze strany zaměstnance), tak nemusí dojít automaticky ke snížení podpory na 45%. Záleží i na tom, co je uvedeno jako důvod pro ukončení zaměstnání.

Zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.), uznává tzv. „vážné“ důvody“ – viz paragraf 5c tohoto zákona. A pokud je dána výpověď, z některého z těchto důvodů, tak se podpora také nekrátí. To platí i pro ukončení pracovního poměru dohodou.

Každopádně při ukončení pracovního poměru ve zkušební době, je to něco zcela jiného. Tam to není výpověď, a není důvod, aby došlo ke snížení podpory.

Po ukončení zaměstnání ve zkušební době, tedy můžete jít na Úřad práce a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti v plné výši. Podpora by se vám měla vypočítat z průměrného výdělku v aktuálním zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,