Placení sociálního a zdravotního pojištění při práci pouze na dohodu

Dobrý den, jsem po těžkém COVIDu na přístrojích, měl jsem opravdu namále.

Před COVIDem jsem pracoval, jako řidič autobusu. Chtěl bych to znovu zkusit, ale zatím pouze na dohodu (brigádu). Musím se ještě šetřit. Do důchodu to mám 2 roky a 9 měsíců.

Jedná se mi o placení sociálního a zdravotního pojištění, když nebudu mít žádný hlavní pracovní poměr. Budu si ho muset hradit sám nebo se mám zaregistrovat na úřadu práce? Tam je horní hranice přivýdělku 7 600,-Kč, to by byla moje mzda v autobuse určitě vyšší.

Podporu v nezaměstnanosti bych na úřadu práce stejně nedostal, protože pobírám výsluhový příspěvek ve výši 11 650,-Kč pro příslušníky bezpečnostních sborů.

Pokud to zdravotně zvládnu, chtěl bych časem zase pracovat normálně.

Moc děkuji za případnou radu.

Dotaz poslal/a: Luboš H., 22.06.2021 12:09

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.06.2021 19:46 napsal/a:
 

Dobrý den,

V době, kdy jste vedený na Úřadu práce a nemáte nárok na podporu, tak můžete pracovat v zaměstnání, v pracovním poměru (například na částečný úvazek), nebo je možné pracovat na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Nemůžete ale pracovat na dohodu o provedení práce, nebo podnikat jako OSVČ (práce na IČO).

Při práci v pracovním poměru, nebo na DPČ, je současně omezena maximální výše měsíčního příjmu. A to na jednu polovinu minimální mzdy.

To je v roce 2021 částka 7 600 Kč měsíčně hrubého (jak sám píšete). V roce 2022 to pak může být případně o něco více, pokud by se zvyšovala minimální mzda.

Zahájení jakékoliv práce, máte povinnost nahlásit na Úřadu práce nejpozději v den nástupu, na danou práci. Na konci měsíce, pak dokládáte výši příjmu. Pokud by byl vyšší než 7600 Kč, pak to povede k vyřazení z ÚP.

V době, kdy jste vedený na Úřadu práce, za vás stát platí zdravotní pojištění. Pokud byste tedy byl vedený na ÚP, a pracoval na DPČ, tak by se na vás nevztahoval doplatek do minimálního zdravotního pojištění.

U DPČ to je tak, že při příjmu 3500 Kč a více, platíte standardní sociální a zdravotní pojištění.

U zdravotního pojištění (pokud byste nebyl vedený na ÚP),  se pak případně dopočítává doplatek do minimálního ZP. Sociální pojištění a daň platíte jen podle skutečného příjmu.

Pokud očekáváte, že příjem bude vyšší, než 7600 Kč měsíčně hrubého, pak opravu nemá smysl být na ÚP.

Pokud budete pracovat na DPČ, tak se vám z dosažené hrubé odměny strhne sociální a zdravotní pojištění a daň. U zdravotního se strhne tolik, aby to bylo alespoň minimální zdravotní pojištění (to co platíte vy + to co platí zaměstnavatel + případný doplatek).

Pokud byste pracoval na DPP a měl příjem do 10 000 Kč, tak se neplatí sociální a zdravotní, jen daň 15%.

Zdravotní pojištění byste si pak musel platit sám. Minimální ZP je v roce 2021 ve výši 2052 Kč měsíčně.

Sociální pojištění si platit nemusíte (není povinné jako zdravotní). Pak se vám ale tato práce na dohodu nepočítá pro nárok na důchod. Můžete si případně platit dobrovolné důchodové pojištění. V roce 2021 je to 2482 Kč.

Pokud byste pracoval na DPP a měl příjem 10 001 Kč a více, tak se opět strhne sociální a zdravotní (včetně případného doplatku) a nemusíte se o nic starat.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,