Bude nějaká podpora pro lidi, kteří pracovali na DPP nebo DPČ?

Dobrý den,

Pracovala jsem na dohodu pro několik různých firem. Od začátku března, co začala epidemie, jsou ale tyhle firmy zavřené a já jsem bez příjmu. Zajímalo by mě, jestli to bude vláda nějak řešit. Jestli bude nějaká podpora pro lidi, co pracují na dohodu?

Četla jsem něco o tom, že bych mohla dostat nějakou podporu 25 tisíc korun. Je to pravda? Kde si o ni můžu požádat?

Předem děkuji za informace

Jana K.

Dotaz poslal/a: Jana K., 06.04.2020 11:21

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 08.04.2020 8:50 napsal/a:
 

Dobrý den,

Podpora 25 000 Kč, která se v uplynulých dnech hojně diskutovala v médiích, je primárně určena pro OSVČ. Je pravda, že se objevily návrhy, aby se vztahovala i na lidi, co pracují na DPP (dohoda o provedení práce) nebo na DPČ (dohoda o pracovní činnosti).

V aktuálně schválené podobně (schváleno parlamentem v úterý 7. 4. 2020), ale nic podobného není. Podpora 25 000 Kč (kompenzační bonus) je určen pouze pro OSVČ, kteří mají podnikání jako hlavní činnost. Je i pro lidi, co mají podnikání jako vedlejší příjem, pokud se nejedná o zaměstnance. Je tedy pro důchodce, pro ženy na rodičovské nebo mateřské, nebo je i pro studenty.

Aktuálně tedy není žádná zvláštní podpora pro lidi, co pracují (pracovali) na dohodu. Máte tak nárok jen na běžně dostupnou podporu nebo sociální dávky.

V případě, že jste například pracovala formou DPČ/DPP a zaměstnavatel za vás odváděl nemocenské pojištění, může vám vznikat nárok na nemocenské dávky, pokud byste byla v karanténě, nebo v pracovní neschopnosti.

Obdobně můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zde je podmínka minimální doby zaměstnání 12 měsíců za poslední dva roky. Dohody se tam započítávají, jen pokud je placeno sociální pojištění.

V případě, že jste aktuálně bez příjmu a nemáte nárok ani na nemocenské dávky (v souvislosti s epidemií), ani na podporu v nezaměstnanosti, pak případně můžete mít nárok na sociální dávky. Může se jednat především o dávky pomoci ve hmotné nouzi (určené pro lidi bez příjmu). Jsou i další sociální dávky, jako například příspěvek na bydlení.

U těchto sociálních dávek, ale záleží na tom, zda budete posuzována sama (jenom váš příjem) nebo jestli budete hodnocena v rámci více osob (společně posuzované osoby, pak se započítává i jejich příjem). A zda budou splněny i další podmínky.

Doporučuji vám obrátit se na místní Úřad práce, kde vám určitě poskytnou podrobnější informace o tom, zda máte na něco nárok.

Je možné, že vláda schválí i nějakou zvláštní podporu pro ty, kdo pracují na DPP nebo DPČ. Aktuálně ale nic takového není.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,