Těhotenství a úřad práce – mám nárok na nějaký příspěvek?

Dobrý den, byla jsem krátce zaměstnaná a propuštěná ve zkušební době ze strany zaměstnavatele. V té době už jsem byla těhotná, ale teprve na začátku, takže jsem to nikomu nesdělovala.

Zaregistrovala jsem se na ÚP a čekala na potvrzení těhotenství od lékaře, což se potvrdilo. Chci se zeptat, jaká mám práva a povinnosti na ÚP když jsem těhotná? Budu mít nárok na nějaký příspěvek?

A také mě zajímá, jestli se na mě vztahuje nějaká ochranná doba? Zda bych mohla dostat případně mateřskou od zaměstnavatele, nebo se zkušební doby tato pravidla netýkají.

Nikde jsem nenašla odpovědi jak to vlastně je. Jsem nyní v osmém týdnu těhotenství a propuštěná z práce jsem byla před dvěma týdny.

Mohu ještě něco požadovat po zaměstnavateli?

A co pro mě znamená evidence na ÚP souběžně s těhotenstvím?

Děkuji moc za odpověď.

Dotaz poslal/a: Iva, 06.04.2023 9:49
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.04.2023 7:48 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste aktuálně nezaměstnaná, vedená v evidenci Úřadu práce, pak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na podporu v nezaměstnanosti máte nárok, i po ukončení zaměstnání ve zkušební době. Podstatné je to, abyste splňovala podmínku minimální doby v zaměstnání – alespoň 12 měsíců za poslední 2 roky.

Pokud jste před posledním zaměstnáním (které bylo ukončeno ve zkušební době), pracovala někde jinde, nebo pokud vám do období posledních dvou roků spadá nějaká jiná činnost (podnikání, náhradní doba důchodového pojištění), pak máte nárok na podporu, tak jako kterýkoliv jiný nezaměstnaný. Podmínky jsou stejné, těhotenství nehraje žádnou roli.

Obdobně – jako nezaměstnaná těhotná na Úřadu práce, pro vás neplatí žádné odlišné podmínky. Úřad práce k vám bude přistupovat jako k běžnému uchazeči o zaměstnání.

Pokud by to bylo jen krátce po ukončení zaměstnání (do 7 dní), pak by ještě mohlo jít zkusit domluvit se svým lékařem, aby vám vystavil neschopenku (rizikové těhotenství). Pak byste mohla být až do porodu na neschopence a měla byste nárok na nemocenské dávky (neschopenka ale musí být zahájena do 7 dní od skončení zaměstnání, na nemocenskou je pak nárok od 15 dne neschopenky).

Co se týká případného nároku na „mateřskou“ (PPM, peněžitou pomoc v mateřství), tak na tu spíše nárok mít nebudete.

Po skončení zaměstnání (ve kterém jste již byla těhotná), je sice ochranná doba. Ta se týká i zaměstnání ukončeného ve zkušební době. Ochranná doba, je ale maximálně 180 dní.

Pokud ale poslední zaměstnání trvalo kratší dobu, pak je i ochranná doba kratší. Pokud bylo zaměstnání ukončeno například po 2 měsících, tak je i ochranná doba po jeho skončení jen 60 dní.

Na „mateřskou“ (PPM), byste měla nárok jen případě, že by vám začátek PPM spadal ještě do ochranné doby (začátek mateřské je 6 – 8 týdnů před porodem). A musely by současně být splněny i všechny další podmínky (minimální doba účasti na nemocenském pojištění 270 dní za poslední 2 roky, atd.).

Další možností by bylo to, že byste před posledním zaměstnáním pracovala někde jinde, a byla zde již těhotná (i v předchozím zaměstnání), pak by se na vás mohla vztahovat delší ochranná doba (i z nějakého předchozího zaměstnání).

Pokud nebudete mít nárok na PPM, pak ale určitě mátě nárok na rodičovský příspěvek. Na ten je nárok ihned po narození dítěte. Nárok máte i jako nezaměstnaná na ÚP.

Na Úřadu práce, můžete být vedená až do porodu. Pokud splňujete podmínky, pak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (zřejmě až 5 měsíců).

Pokud byste neměla nárok na podporu v nezaměstnanosti, pak máte možnost si najít nějako brigádu (např. na DPČ, s příjmem až 8650 Kč měsíčně).

Pokud byste byla zcela bez příjmů, pak můžete mít nárok na dávky hmotné nouze (např. příspěvek na živobytí). U něj se vychází z toho jaké je životní minimum jednotlivce (aktuálně v roce 2023 je to 4860 Kč). Roli ale mohou hrát i příjmy dalších, společně posuzovaných osob, a další faktory.

S tím by vám případně měli být schopni poradit přímo na Úřadu práce, kde se vyřizují i všechny sociální dávky (včetně rodičovského příspěvku či dávek hmotné nouze).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Hmotná nouze:

Nárok na sociální dávky během nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, prosil bych o radu. Mám maminku, která je hlášená na ÚP, kde jí vypočítali podporu 10 400 Kč. Před tím nikdy na ÚP nebyla hlášená. Jenom nájem včetně energií dělá 7 400 Kč. Má nárok na nějakou sociální dávku, kromě příspěvku na bydlení? Děkuji

Zobrazit odpověď

Na co mám nárok po skončení rodičovské?

-

Dobrý den, jestli mohu, chtěla bych poprosit o radu. Moje dcera teď 3. 10. 2022 bude mít 2 roky. Příští rok v březnu 2023, mi končí rodičovský příspěvek, a v Havířově jsou jen jedny jesle. Když jsem chtěla rezervovat místo, tak mi řekli, že mají plno až do srpna 2023. Já si tudíž nemůžu hledat […]

Zobrazit odpověď

Kde získat příspěvek, když jsem bez příjmu?

-

Dobrý den, vrátila jsem se ze zahraničí, kde jsem byla 15 let. Bez příjmu, takže ze zahraničí nemám nárok na důchod. V Čechách mám odpracovanou povinnou dobu a do důchodu už jsem mohla jít před pěti lety. Mám podanou žádost. Ale na vyřízení mají 90 dní a já už nemám žádné peníze. Je možné dostat […]

Zobrazit odpověď

Výše příspěvku na bydlení – zvyšování nájemného

-

Dobrý den, dcera s vnučkou bydlí v pronajatém bytě a pobírá dávky v hmotné nouzi a příspěvek na bydlení. V současné době je už situace neúnosná – nájemné se každou chvilku zvedá. Dcera platí za 2+1 13000 nájem včetně inkasa. Část příspěvku dostává v hotovosti a část ve stravenkách. Jelikož se nájem už podruhé zvyšoval, […]

Zobrazit odpověď